Αρχική ΟΛΠ ΟΛΠ: Οι 6 λόγοι που αργεί ο διαγωνισμός

ΟΛΠ: Οι 6 λόγοι που αργεί ο διαγωνισμός

1171
0

Τα έξι ζητήματα που “φρενάρουν” τον διαγωνισμό για τηνα παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου παρουσίασε σε σημερινό άρθρο του στην Ναυτεμπορική ο κος Αντώνης Τσιμπλάκης.Επίσης αναφέρεται πως υπάρχει στην κυβέρνηση ο φόβος της επιρροής που έχει σε πολλούς βουλευτές της ο πρωήν υπουργός της Π.Λαφαζάνης στο ζήτημα της “ιδιωτικοποίησης του λιμανιού”

Τα 6 “εμπόδια” λοιπόν είναι τα παρακάτω:

✔ Πολιτιστική ακτή.

Βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά και σύμφωνα με τα σχέδια της διοίκησης Ανωμερίτη θα μετατραπεί σε πολιτιστική ακτή, ενώ δεν αποκλείεται να ανεγερθεί και ξενοδοχείο, αν και τα κονδύλια δεν έχουν ανευρεθεί. Τη διεκδικεί η Περιφέρεια Αττικής και παράλληλα βρίσκεται σε περιοχή που εξυπηρετεί και πλοία ακτοπλοΐας.

✔ Η περιοχή των λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Εκταση 650 στρεμμάτων «δίπλα» από το κεντρικό λιμάνι. Στον ΟΛΠ έχει παραχωρηθεί η παραθαλάσσια λωρίδα έκτασης 100 στρ., ενώ στην Εθνική Τράπεζα ανήκουν 250 στρέμματα και τα υπόλοιπα σε άλλους ιδιώτες. Οι Δήμος Κερατσινίου διεκδικεί να του παραχωρηθεί η έκταση που βρίσκεται στη διαχείριση του ΟΛΠ.

✔ Η ακτοπλοΐα.

Θεωρείται το πλέον εύκολο πρόβλημα, αφού θα χρειαστεί μόνο να προστατευτεί από πιθανές αυξήσεις των λιμενικών τελών, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι, ακόμα και οι υποψήφιοι επενδύτες.

✔ Τα έσοδα.

Το ποσοστό των εσόδων που καταβάλλει σε ετήσια βάση ο ΟΛΠ στο Δημόσιο φτάνει σήμερα το 2% και το ΤΑΙΠΕΔ ζητεί να πάει στο 3,5%, με τη διαφορά να την καρπώνονται οι δήμοι. Υπάρχουν ωστόσο προτάσεις που υποστηρίζουν ότι το ποσοστό θα πρέπει να ανέβει στο 5% ετησίως.

✔ Η αρχή λιμένων.

Τη δημιουργία της θέλει να επιβάλει ο υπουργός Ναυτιλίας ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα την ιδιωτική διαχείριση των λιμανιών. Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι την ίδια εργασία σύμφωνα και με το νόμο μπορεί να την πραγματοποιήσει η γενική γραμματεία λιμένων.

✔ Η ναυπηγοεπισκευή.

Η ανάπτυξη του κλάδου απαιτεί επενδύσεις – και μάλιστα μεγάλες. Οι δήμοι ζητούν να αποκοπεί η ΝΕΖ από την παραχώρηση, αλλά δεν έχουν σαφή απάντηση για το ποιος θα βάλει τα κεφάλαια προκειμένου να αναπτυχθεί η περιοχή. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι χρειάζεται να οριοθετηθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν οι επενδύσεις, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, που χρειάζονται για να αναπτυχθεί και πάλι η τοπική οικονομία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.