Αρχική ΟΛΠ ΟΛΠ: Επιταχύνεται το επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς

ΟΛΠ: Επιταχύνεται το επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς

695
0

To επενδυτικό πρόγραμμα της ΟΛΠ ΑΕ δρομολογήθηκε για να ολοκληρωθεί νωρίοτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού:

– Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και αναμένεται η ανακοίνωση του αναδόχου για την επισκευή του Προβλήτα Ι Εμπορευματοκιβωτίων

– Ακολουθούν τους επόμενους μήνες διαγωνισμοί για Επέκταση του Σταθμού Αυτοκινήτων (αρχικός προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ), Υπόγεια Σύνδεση Σταθμού Αυτοκινήτων με πρώην χώρο ΟΔΔΥ (5 εκατ. ευρώ) και Βυθοκόρηση Λιμένος (8 εκατ. ευρώ)

– Προχωράει το μεγάλο έργο της επέκτασης του Σταθμού Κρουαζιέρας, με τη συγχρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία από τις αιχμές του δόρατος για την ανάπτυξη του λιμένος και μάλιστα σε έναν από τους τομείς που πλήττεται καίρια από την πανδημία. (ακολουθεί κείμενο)

Επέκταση Επιβατικού Λιμένος Πειραιώς – (Νότια Ζώνη Φάση Α’)

Οι εργασίες εκτέλεσης του έργου Επέκτασης Επιβατικού Λιμένα (Νότια Ζώνη – Φάση Α’) έχουν ξεκινήσει επίσημα από τις 21/2/2020 μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου και τη λήψη των απαιτούμενων αδειών. Πρόκειται για ένα υποχρεωτικό έργο που προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου (ν.4404/2016).

Στις 25/2 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, οι οποίοι χαιρέτισαν την έναρξη του έργου και υπογράμμισαν τη σημασία του για την τοπική και εθνική οικονομία.

Ακολούθησε ένα χρονικό διάστημα περίπου 45 ημερών για την ενημέρωση των Αρχών (Λιμεναρχείο, Υδρογραφική Υπηρεσία, Υπηρεσία Φάρων) για την έναρξη του έργου και τη λήψη των απαραίτητων αδειών που αφορούσαν στην απόρριψη των βυθοκορημάτων με βάση την υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου καθώς και τη φωτοσήμανση του έργου στην περίμετρό του για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας λαμβάνοντας υπόψη και την εγγύτητά του στην είσοδο του κεντρικού Λιμένα.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω το έργο ξεκίνησε και ουσιαστικά στις 4 Απριλίου 2020, με τη διενέργεια των εργασιών υποθαλάσσιων εκσκαφών οι οποίες αφορούν στην περίμετρο των μελλοντικών κρηπιδωμάτων. Οι εργασίες διακόπηκαν προσωρινά λόγω του Πάσχα και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή. Μετά το πέρας των διακοπών του Πάσχα ξεκίνησαν ξανά και συνεχίζονται ομαλά και με γρηγορότερους ρυθμούς. Στόχος είναι η επιτάχυνση των εργασιών ώστε πριν το πέρας της θερινής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί τμήμα του έργου ικανό για την επίτευξη της ασφάλειάς του έναντι των τυχόν δυσμενών καιρικών συνθηκών της χειμερινής περιόδου που θα ακολουθήσει.

Επίσης έχει οριστεί, περιβαλλοντικά αδειοδοτημένος, εργοταξιακός χώρος που θα πραγματοποιηθούν κατά κύριο λόγο η κατασκευή των πασσάλων και των κυψελωτών κιβωτίων (caissons) επί των οποίων θα εδραστούν τα κρηπιδώματα του έργου καθώς και η μεταφορά με φορτηγά των αδρανών υλικών επιχώσεων τα οποία στη συνέχεια θα ενσωματώνονται στο έργο μέσω πλωτών μέσων ώστε όπως προβλέπεται και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω έργου να μην επιβαρυνθεί ο κύριος αστικός ιστός από τη διέλευση των φορτηγών.

Όπως ε[ισημαίνει η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ «το έργο Επέκτασης Επιβατικού Λιμένα Πειραιά (Νότια Επέκταση) έχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών του αδειοδοτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 3122.1-Τ11/22673/2019 έγκριση εκτέλεσης του έργου καθώς και οι προαπαιτούμενες αποφάσεις έγκρισης της τεχνικής μελέτης και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου .

Οι ως άνω αποφάσεις βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και συνεπώς το εν λόγω έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο» και προσθέτει:

«Για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών θα πρέπει να αναφερθεί ότι η υπό έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΟΛΠ ΑΕ, περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες έργων & δραστηριοτήτων:

Α. Υφιστάμενες Δραστηριότητες του λιμένα

Β. Υφιστάμενα έργα που φέρουν περιβαλλοντική αδειοδότηση συμπεριλαμβανομένου του έργου «Επέκταση Επιβατικού Λιμένος Πειραιά – Νότια Πλευρά»

Γ. Νέα προγραμματισμένα έργα τα οποία θα αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά με την έγκριση της υπό αξιολόγηση περιβαλλοντικής μελέτης.

Το έργο «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα Πειραιά – Νότια Πλευρά» συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα των αδειοδοτημένων έργων της ΜΠΕ και συνεπώς όντας ήδη αδειοδοτημένο δεν ζητείται μέσω της μελέτης αυτής η περιβαλλοντική αδειοδότησή του».

Προηγούμενο άρθροΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ : Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ο Πειραιώτης σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης
Επόμενο άρθροΔιάγγελμα πρωθυπουργού για την άρση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.