Η έμπρακτη και έγκαιρη απάντηση του Λιμανιού του Πειραιά στην κορυφαία πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής, παρουσιάστηκε σε Ημερίδα με θέμα «Το Λιμάνι του Πειραιά και η Κλιματική Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ.
Παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ναυτιλιακής αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, η Διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. παρουσίασε την πρώτη, για τα ελληνικά δεδομένα, ολοκληρωμένη μελέτη που στοχεύει στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των λιμενικών υποδομών, καθώς και τις δράσεις που καθιστούν το λιμάνι του Πειραιά πρωτοπόρο στην ευαισθητοποίηση και την ετοιμότητα για την Κλιματική Αλλαγή. Η μελέτη εκπονήθηκε σε συνεργασία με συμβουλευτική – μελετητική εταιρεία και με εξειδικευμένη ομάδα της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στον χαιρετισμό του τόνισε: «Γνωρίζω τις συνέπειες και της κλιματικής κρίσης – τις βίωσα με τον πιο σκληρό τρόπο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όλη η λεκάνη της Μεσογείου, επίσης, βιώνει αυτές τις συνέπειες, και δυστυχώς αυτό το φαινόμενο διευρύνεται, τόσο σε περισσότερους τομείς όσο και σε περισσότερες χώρες, με σημαντικά προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, στην ασφάλεια των πολιτών· δεύτερον, στις υποδομές και την περιουσία τους· και τρίτον, σε κρίσιμες υποδομές όπως είναι τα λιμάνια μας. Θέλω να πω ότι, στο δικό μας σκεπτικό, τα αδύνατα πρέπει να γίνουν δυνατά: να δημιουργηθεί ένα πιο ισχυρό πλαίσιο προστασίας αλλά και πρόγνωσης, σύμφωνα με αυτά τα βήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με βάση την κλιματική αλλαγή».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της Ευρώπης —το Λιμάνι του Πειραιά— επιχειρεί μια ολιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτύπωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και ότι η Πολιτεία στηρίζει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά, Δημήτρης Καρύδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, και ο Αλέξανδρος Κουλίδης, Στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τις δράσεις για την προσαρμογή του Λιμανιού του Πειραιά στην Κλιματική Αλλαγή, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Παναγιώτης Τσώνης. Όπως είπε, «τα λιμάνια καλούνται και οφείλουν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δράσης για το κλίμα».
Για την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής μίλησε ο κορυφαίος Φυσικός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος τόνισε ότι «η κλιματική κρίση εξελίσσεται με ρυθμό εντονότερο από τις εκτιμήσεις και αναμένεται αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Su Xudong, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και σχολίασε ότι «η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει την σημασία της συνεργασίας για την αποτελεσματική προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης».
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε στον χαιρετισμό του:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο Δήμος Πειραιά χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς να εκπονήσει μελέτη για την έγκαιρη προσαρμογή του λιμανιού στις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Η μελέτη αυτή, η οποία φέρει και τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον.
Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των λιμενικών υποδομών, κάτι το οποίο αφορά προφανώς και την πόλη του Πειραιά, η οποία δεν μένει ανεπηρέαστη από την καθημερινή λειτουργία του λιμανιού. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπως και κάθε σύγχρονο λιμάνι, οφείλει να είναι προετοιμασμένο και θωρακισμένο απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ώστε να διασφαλιστεί όσο είναι δυνατόν, η απρόσκοπτη και με ασφάλεια λειτουργία του.
Κι εμείς, ως Δήμος Πειραιά, έχοντας αντιληφθεί έγκαιρα τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, έχουμε εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο πολιτικής προστασίας. Επιπλέον, έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Είμαστε από τους λίγους, νομίζω, δήμους που διαθέτουμε ένα σύγχρονο κέντρο ελέγχου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων.
Όμως η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται από μεμονωμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Όσοι έχουμε λόγο στο λιμάνι, η Διοίκηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας, η Περιφέρεια, ο Δήμος Πειραιά άλλα και οι υπόλοιπο παραλιμένιοι δήμοι, πρέπει να σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματά μας, στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα. Φυσικά, όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι το «κομμάτι» της κλιματικής αλλαγής είναι απρόβλεπτο και η πολιτική προστασία είναι ένας δυναμικός τομέας, ο οποίος απαιτεί συνεχή εξέλιξη και αναβάθμιση. Η κλιματική αλλαγή και τα φυσικά φαινόμενα, κατά τη γνώμη μου, θα είναι πάντα, ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς. Οπότε, όσο καλά κι αν θεωρούμε ότι τα έχουμε πάει σε αυτόν τον τομέα, πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία του λιμανιού είναι ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Κυρίαρχή μας στόχευση είναι να ζουν οι δημότες μας υπό καλύτερες συνθήκες γύρω από το λιμάνι του Πειραιά και η πόλη μας να λειτουργεί εύρυθμα.
Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τη Διοίκηση του ΟΛΠ – όπως θα πρέπει να είναι η πόλη με το λιμάνι – για τα κοινά θέματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά ως σύγχρονου και βιώσιμου λιμανιού και κυρίως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε και η Ειδική Μελέτη Θωράκισης και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για το Λιμάνι του Πειραιά, βασικός σκοπός της οποίας είναι η ανάλυση της τρωτότητας του λιμένα με βάση τα ισχύοντα κλιματικά μοντέλα. Σχετικές παρουσιάσεις έγιναν από την κα Χρυσάνθη Κοντογιώργη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Περιουσίας & Υπηρεσιών Περιβάλλοντος του ΟΛΠ, τον κ. Ιωάννη Καψωμενάκη, Ερευνητή του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, την κα Ελένη Γκουβάτσου, Πολιτικό Μηχανικό – Μηχανικό Περιβάλλοντος της Περιβαλλοντικής Μελετητικής Εταιρείας ADENS A.E. και την κα Στέλλα Καϊμάκη, Πολιτικό Μηχανικό – Μηχανικό Περιβάλλοντος της Περιβαλλοντικής Μελετητικής Εταιρείας ADENS A.E.