Αρχική ΟΛΠ ΟΛΠ : Έδειξε αντοχές εν μέσω πανδημίας

ΟΛΠ : Έδειξε αντοχές εν μέσω πανδημίας

481
0

Οριακή υποχώρηση, μικρότερη από αυτήν που καταγράφεται στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και στην υπόλοιπη Μεσόγειο, κατέγραψε για το 2020 η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το 2020 έκλεισε με μείωση της τάξεως του 3,75%, επίδοση που χαρακτηρίζεται «άθλος» από στελέχη της Cosco Shipping δεδομένης της ύφεσης στο παγκόσμιο εμπόριο που καταγράφηκε εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας παγκοσμίως.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου διακινείται πάρα πολύ μικρότερος αριθμός εμπορευματοκιβωτίων, που αφορά σε τοπικά κυρίως δρομολόγια, το νέο management κατάφερε να αυξήσει τα έστω και χαμηλά νούμερα διακίνησης κατά το 2020. Κάτι που φάνηκε ήδη από το εννεάμηνο. Η διακίνηση για το τρίτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε στον ΟΛΘ κατά 9,6%, από 108.000 TEU το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, σε 118.000. Ετσι η συνολική διακίνηση για την περίοδο του εννεαμήνου του 2020 αυξήθηκε κατά 2%, από 328.000 το εννεάμηνο του 2019, σε 335.000.

Την ίδια ώρα στα μεγάλα ανταγωνιστικά λιμάνια της Ισπανίας οι πληροφορίες θέλουν να σημειώθηκε σημαντικά μεγαλύτερη πτώση από αυτή στον Πειραιά, όπως άλλωστε και στα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης. Η εξέλιξη θεωρείται αναμενόμενη, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες που πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια με την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες μεγάλες περιφέρειες του πλανήτη υιοθέτησαν επιθετική στρατηγική με το ξέσπασμα της πανδημίας, μειώνοντας δραστικά τα δρομολόγιά τους και σταματώντας κάποια από αυτά, προσδοκώντας μεγάλη πτώση της ζήτησης για μεταφορές. Ωστόσο, ο Πειραιάς κατάφερε να πάρει ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μία μικρότερη πίτα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια, καθώς συνεχίζεται η προσέλκυση μεγάλων εταιρειών και άλλων δρομολόγιων εδώ.

Ενα εύρημα, πάντως, που αξιολογείται ως σημαντικό για όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια είναι πως καθώς η μειωμένη προσφορά μεταφορικής δυναμικότητας προς στην Ευρώπη από την Ασία εκτόξευσε τους ναύλους και μαζί και τις τιμές των προϊόντων που εισάγονται στην Ευρώπη, τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών και μεταποιητικών επιχειρήσεων ανέκτησαν ένα σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους: η διαφορά της τιμής μεταξύ των κινεζικών και για παράδειγμα των πολωνικών προϊόντων περιορίστηκε σημαντικά, ενώ η ποιοτική διαφορά υπέρ των ευρωπαϊκών προϊόντων έστρεψε εύκολα τους καταναλωτές προς τις εγχώριες φίρμες, σημειώνουν πηγές της ναυτιλιακής αγοράς.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες πάντως και με τις προβλέψεις να μιλούν για τουλάχιστον άλλο ένα εξάμηνο μειωμένης παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, ο Πειραιάς δείχνει να διαθέτει ισχυρά αντισώματα τόσο λόγω των παρεχομένων υπηρεσιών και της ποιότητας τους όσο και της στρατηγικής του θέσης. Ο βασικός μέτοχός του, η Cosco Shipping, εξακολουθεί να τον ενισχύει με γραμμές και φορτία, ενώ έχει πια κερδίσει την εμπιστοσύνη και όλων των μεγάλων διεθνών συνασπισμών ναυτιλιακών τακτικών μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων.

Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη ξεκινά από πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα και έτσι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του λιμανιού της το τελευταίο διάστημα, από μόνος του προικοδοτεί με αυξημένα φορτία τους προβλήτες της. Σημειώνεται πως ενώ ο Πειραιάς αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο, δηλαδή έρχονται και εναποτίθεται εδώ εμπορευματοκιβώτια που αμέσως μετά παραλαμβάνονται από άλλα πλοία για να διανεμηθούν κυρίως στη Μεσόγειο αλλά και αλλού, η Θεσσαλονίκη λειτουργεί ως περιφερειακός κόμβος από τον οποίον εξάγουν προϊόντα επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος αλλά και της Βαλκανικής και στον οποίον φτάνουν επίσης προϊόντα από άλλα μεσογειακά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του Πειραιά.

πηγη www.kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.