Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας υλοποιείται για πρώτη φορά Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για...

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας υλοποιείται για πρώτη φορά Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για όλο τον Πειραιά

292
0

Λύσεις και προτάσεις για τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη, στο επίκεντρο της μελέτης

 

Γ. Πατούλης: « Στόχος μας σε συνεργασία με τον Δήμο  Πειραιά να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας πιο λειτουργικό, πιο ασφαλές και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του μέλλοντος»

 

Το «πράσινο» φως για την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για ολόκληρο  το Δήμο Πειραιά, το οποίο θα προσεγγίζει για πρώτη φορά με ολιστικό τρόπο τα έντονα κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης, δόθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, παρουσία και του Δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη.

 

Η χρηματοδότηση του Στρατηγικού Σχεδίου ύψους περίπου 800.000 ευρώ θα γίνει από  την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2014-2020, κατόπιν της έγκρισης της σχετικής πρότασης που υποβλήθηκε από τον Δήμο Πειραιά.

 

Κατά τη σχετική συνάντηση του Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Πειραιά, παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Αντωνάκου και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πειραιά Δ. Καρύδης.

 

Στο πλαίσιο  του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Πειραιά θα καθορίζονται μέτρα που απορρέουν από στρατηγικούς στόχους της βιώσιμης κινητικότητας, της μείωσης ρύπων και θορύβου, κλπ και θα γίνει μία εστιασμένη ανάλυση των τρόπων μεταφοράς στη μητροπολιτική περιοχή του Πειραιά, που θα προσομειώσει τον τρόπο με τον οποίο η υπάρχουσα και η μελλοντική ζήτηση μετακινήσεων μπορούν να ικανοποιηθούν επαρκώς, μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων και λύσεων.

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:

 

«Στόχος μας σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας πιο λειτουργικό, πιο ασφαλές και να  εξυπηρετεί τις ανάγκες του μέλλοντος. Στο πλαίσιο της προτεραιότητας  που δίνουμε ως διοίκηση στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας αλλά και της ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας, χρηματοδοτούμε την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου που θα συμβάλλει στην κάλυψη των υπαρχόντων αλλά και νέων κυκλοφοριακών αναγκών  που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων στον Πειραιά και την επέκταση της κρουαζιέρας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και συγκεκριμένες προτάσεις θα δοθούν για πρώτη φορά λύσεις σ΄ένα ζήτημα που είναι κυρίαρχο για τον Πειραιά, το κυκλοφοριακό. Με έμφαση σε «πράσινες» παρεμβάσεις, που θα ενισχύσουν την τουριστική δυναμική του Πειραιά και θα τον μετατρέψουν στον πιο σύγχρονο συγκοινωνιακό  κόμβο της χώρας».

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

«Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά  τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για τη χρηματοδότηση αυτής της πολύ σημαντικής μελέτης για το κυκλοφοριακό ζήτημα στην πόλη του Πειραιά, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες του. Με δεδομένη την επικείμενη σύνδεση της κεντρικής  περιοχής του Πειραιά και του λιμένα με  το κυκλοφοριακό δίκτυο σε επίπεδο  αστικό, μητροπολιτικό και εθνικό δίκτυο ΜΣΤ, την  επέκταση του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας αλλά και την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, αυτή η μελέτη θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο  εργαλείο και οδηγό  για τις παρεμβάσεις που πρέπει να  γίνουν στην πόλη ώστε να  δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν και να ενισχυθεί η βιώσιμη κινητικότητα».

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Αντωνάκου επισήμανε:

 

« Είναι πολύ σημαντικό που επιχειρείται για πρώτη φορά να δοθούν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις στον κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς μας. Αποτελεί ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί για χρόνια τους πολίτες του Πειραιά καθώς οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στο μεγαλύτερο λιμένα της χώρας σε συνδυασμό με τα συγκοινωνιακά έργα που γίνονται, απαιτούν λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές».

 

Βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Πειραιά

 

Ειδικότερα το Σχέδιο αυτό θα καλύπτει τομείς όπως:

α) Μετακινήσεις και κυκλοφορία από/ προς τα κύρια σημεία δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης και του λιμανιού

β) Μετακίνηση και κυκλοφορία επιβατών/ πεζών μεταξύ μεγάλων κόμβων μεταφοράς, όπως το μετρό, το τραμ, οι αστικές συγκοινωνίες λεωφορείων, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, το τρένο, το λιμάνι και το κέντρο της πόλης

γ) Πρόσβαση και κινητικότητα στην κεντρική περιοχή με όλους τους τρόπους, μέσω ανακατανομής του χώρου, σύμφωνα με τις αρχές βελτίωσης της ποιότητας ζωής και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις

δ) Χρήση ενός μοντέλου πολυτροπικών μεταφορών που θα επιτρέψει την αξιολόγηση συγκεκριμένων μέτρων, σε σχέση με βασικούς στόχους (οικονομική αποδοτικότητα, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, προσβασιμότητα, κοινωνική ένταξη, ασφάλεια και ποιότητα του τοπικού περιβάλλοντος)

ε) Προώθηση όλων των μέσων βιώσιμης κινητικότητας στον Δήμο Πειραιά, με έμφαση στην αστική αναβάθμιση/ αναζωογόνηση, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Προηγούμενο άρθροΤουλάχιστον 26.000 επιβάτες θα αναχωρήσουν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά
Επόμενο άρθροΤα ξενοδοχειακά projects που περιμένουμε στον Πειραιά τα επόμενα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.