Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Κινέζος διπλωμάτης Y.Jiechi : Το λιμάνι του Πειραιά οφείλει να...

Κινέζος διπλωμάτης Y.Jiechi : Το λιμάνι του Πειραιά οφείλει να μετρατραπεί σε” λιμάνι παγκόσμιας κλάσης”

832
0

Η Κίνα και η Ελλάδα δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να οικοδομήσουν από κοινού το Belt and Road.

Η υπόσχεση δόθηκκε όταν η Έλληνας Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γιανγκ Τζίτσι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC).

Ο Γιανγκ, που είναι επίσης διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, δήλωσε ότι η Κίνα και η Ελλάδα είναι αληθινοί φίλοι που μοιράζονται ευημερία και καλούς εταίρους για μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία.

Υπενθύμισε ότι οι αρχηγοί των 2 κρατών αντάλλαξαν επιτυχημένες επισκέψεις το 2019, οδηγώντας την ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας σε ένα νέο ιστορικό στάδιο.

Οι δύο χώρες πολεμησαν το COVID-19 πλάι-πλάι, δείχνοντας για άλλη μια φορά το πνεύμα να στέκονται μαζθ τόνισε ο Γιανγκ.

Είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να εφαρμόσει τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες και των δύο χωρών και να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Ο ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης κάλεσε τις δύο πλευρές να ενισχύσουν συνεχώς υψηλού επιπέδου καθοδήγηση και να ενισχύσουν τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη, να προωθήσουν τη συνέργεια της Πρωτοβουλίας Belt and Road και να δημιουργήσουν από κοινού το λιμάνι του Πειραιά σε λιμάνι παγκόσμιας κλάσης.

Η Κίνα ενθαρρύνει τις ελληνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην τρίτη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγής της Κίνας (CIIE) και καλωσορίζει ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, δήλωσε ο Γιανγκ, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να διοργανώνουν το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών για την προώθηση ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμούς και από κοινού εναντιώνονται στην πλάνη της «σύγκρουσης πολιτισμών».

Προέτρεψε επίσης τις δύο χώρες να προωθήσουν περαιτέρω τη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ και της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ), να ενισχύσουν το συντονισμό και τη συνεργασία σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, να διασφαλίσουν σταθερά την πολυμέρεια, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τη φιλία, και να συνεργαστούμε για να χτίσουμε μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Οι ηγέτες από την ελληνική πλευρά χαιρέτισαν τους γόνιμους και υποσχόμενους διμερείς δεσμούς, σημειώνοντας ότι η καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 έφερε τους δύο λαούς πιο κοντά και τόνισαν τη σημασία της αμοιβαίας κατανόησης και υποστήριξης.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης (Λ) συναντά τον Γιανγκ Τζίτσι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και διευθυντή του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, στην Αθήνα, Ελλάδα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. / Xinhua

Οι Έλληνες ηγέτες δήλωσαν ότι η χώρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα για την καταπολέμηση της πανδημίας, την επέκταση αμφίδρομου εμπορίου και επενδύσεων και την προώθηση βασικών κοινών έργων, όπως το λιμάνι του Πειραιά.

Πρόσθεσαν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ένα επιτυχημένο Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας το 2021, να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών και να δημιουργήσει από κοινού τη Ζώνη και τον Δρόμο.

Δεσμευμένοι να διατηρήσουν ένα ανοιχτό και δίκαιο επενδυτικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες, οι Έλληνες ηγέτες δήλωσαν ότι η χώρα τους υποστηρίζει σταθερά την πολυμέρεια και θα συμμετάσχει πιο ενεργά στην προώθηση τόσο της ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ-Κίνας όσο και της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της ΕΟΚ.

πηγή cgtn.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.