Αρχική Uncategorized Ημέρες Θάλασσας 2023 : «Η θάλασσα που αγάπησα»: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και...

Ημέρες Θάλασσας 2023 : «Η θάλασσα που αγάπησα»: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στη Γκαλερί Καψιώτη

150
0

«Η θάλασσα είναι η μόνη μου αγάπη. Γιατί έχει την όψη του ιδανικού. Και τ’ όνομά της είναι ένα θαυμαστικό».
Κώστας Καρυωτάκης Το Εγκώμιο της Θαλάσσης
Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 εγκαινιάζεται στην γκαλερί Καψιώτη η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Η θάλασσα που αγάπησα».
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» που διοργανώνει για ένατη συνεχή χρονιά ο δήμος Πειραιά και θα την εγκαινιάσει ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
Συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Παύλος Σάμιος, Σωτήρης Σόρογκας, Δάφνη Άγγελίδου , Χρύσα Βέργη, Γιάννης Άδαμάκης, Χρήστος Παλλαντζάς, Μιχάλης Μαδένης, Μανώλης Χάρος, Μαρία Κτιστοπούλου, Ηλίας Παπανικολάου, Σοφία Καλογεροπούλου, Δημήτρης Κούκος , Ράνια Καπελιάρη, Στάθης Βατανίδης, Όλγα Βερυκάκη, Τάσος Δήμος , Δέσποινα Κουβάτσου, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Ραφαήλ Μπαίκας, Παναγιώτης Σιάγκρης, Μανώλης Σαριδάκης, Κώστας Σπυριούνης.
Και οι γλύπτες: Νίκος Καλαφάτης, Στέλιος Γαβαλάς, Αντώνης Καστρινάκης, Διονύσης Ματαράγκας, Πόλυ Κάνιστρα.
Ο ομηρικός «Οίνοψ Πόντος», η ερωτική θάλασσα του Ελύτη, η ταξιδιάρα ασίγαστη θάλασσα του Καββαδία, η «μόνη αγάπη» του Καρυωτάκη, η μυστηριώδης και επικίνδυνα γοητευτική θάλασσα του Χριστιανόπουλου, η ομιλούσα θάλασσα του Καβάφη, γίνεται πηγή έμπνευσης για 27 καταξιωμένους εικαστικούς που με τους χρωστήρες και τη σμίλη τους υμνούν τον αιώνιο έρωτα μας για το απέραντο γαλάζιο.
Σύμβολο ελευθερίας, αποχωρισμού, ταξιδιού , ομορφιάς, ελπίδας , χαράς και προσδοκιών. Η θάλασσα και η αέναη ομορφιά της είναι μια ασίγαστη και παντοτινή αγάπη βαθιά ριζωμένη στις καρδιές όλων των Ελλήνων.
Πόσες φορές δεν περιπλανήθηκε το βλέμμα μας στα λυτρωτικά νερά της μεγάλης αγαπημένης για να βρει η ψυχή μας παρηγοριά στις λύπες της.
Πόσοι έρωτες δεν ξεκίνησαν ή τελείωσαν με φόντο τα καταγάλανα νερά της.
Πόσα όνειρα δεν κάναμε καθισμένοι στην άκρη της ή ατενίζοντας την χορευτική κίνηση της από την κουπαστή ενός πλοίου; Πόσες προσδοκίες δεν γέννησε η αρχή ενός ταξιδιού;
«Τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι, ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός» , αποκαλεί τη θάλασσα ο Καβάφης. Ένα «τραγούδι» που η ομορφιά και το μεγαλείο του έχουν πολλές μορφές κι όλες έχουν «την όψη του ιδανικού».
Αυτή την ποικιλόμορφη ομορφιά της θάλασσας και όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε βυθίζοντας το βλέμμα ή το σώμα μας στα νερά της, αποτυπώνουν στα έργα τους οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση.
Έργα τέχνης που εκπροσωπούν όλα τα ρεύματα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, από τον ρεαλισμό και τον υπερρεαλισμό έως την αφαίρεση και τον ιμπρεσιονισμό, προσκαλούν το θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Τον προκαλούν να νιώσει με όλες τις αισθήσεις του τη μαγεία της θάλασσας.
Ο επισκέπτης της έκθεσης, θα αφήσει το βλέμμα και το νου του να περιπλανηθούν στο απέραντο γαλάζιο. Θα ανακαλέσει μνήμες από «την πιο όμορφη θάλασσα» που είδε και θα ονειρευτεί «την πιο όμορφη θάλασσα» στην οποία δεν έχει ακόμα ταξιδέψει.
Η έκθεση «θεσμός» διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σοφία Καψιώτη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Καψιώτη.
Ταυτότητα Εκδήλωσης
«Η Θάλασσα που αγαπήσα » – Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής
Διάρκεια έκθεσης: 26 Μαΐου – 24 Ιουνίου 2023
Εγκαίνια: Παρασκευή 26 Μαΐου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00
Γκαλερί Καψιώτη Διεύθυνση: Αλκιβιάδου 153 & Σωτήρος, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 4129257

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.