Αρχική ΟΛΠ Επέκταση προβλητα κρουαζιέρας : Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Επέκταση προβλητα κρουαζιέρας : Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

665
0

Υπερψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι 231 ειδικοί, γενικοί και πρόσθετοι όροι καθώς και οι εννέα απαρέγκλιτες προϋποθέσεις που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή «Νέα Αρχή για την Αττική», με εισηγήτρια την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε σταλεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους οποίους οφείλει να τηρεί ο ΟΛΠ Α.Ε κατά την διάρκεια κατασκευής των έργων και λειτουργίας των εγκαταστάσεων του λιμανιού.

Για την πληρέστερη ενημέρωση επισυνάπτεται  το αποφασιστικό μέρος της εισήγησης το οποίο έγινε δεκτό στο σύνολό του και ενσωματώθηκε στην γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίπου.

 

Προτείνουμε την λήψη απόφασης με την οποία θα ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος  να  συμπεριληφθούν στην υπό έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων οι ειδικοί, γενικοί και πρόσθετοι  περιβαλλοντικοί όροι, που αναφέρονται στην εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, συμπληρωμένοι με τους παρακάτω πρόσθετους όρους οι οποίοι υπερισχύουν κάθε διαφορετικής διατύπωσης που πιθανόν υπάρχει στη μελέτη  και στην εισήγηση.

 

Συγκεκριμένα προτείνουμε ότι πρέπει απαρεγκλίτως:

 

  • Να αποτραπεί η απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των 60.600 m3 βυθοκορημάτων, που θα προέλθουν από τις  βυθοκορήσεις των ιδιαίτερα βεβαρημένων περιοχών του Προβλήτα Ηρακλέους και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

 

  • Να προσδιοριστούν οι χώροι εξεύρεσης αδρανών υλικών του απαιτούνται για την κατασκευή των έργων.

 

  • Να προσδιοριστούν οι χώροι απόθεσης των αναγκαίων υλικών για την κατασκευή των έργων.

 

  • Να απαγορευτεί η σώρευση ιζημάτων βυθού, αδρανών υλικών  και σκωρίας στο χερσαίο χώρο του εργοταξίου στο Παλατάκι.

 

  • Να απαγορευτεί η μεταφορά αδρανών υλικών και σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους να γίνει μόνο δια θαλάσσης.

 

  • Να εκπονηθεί με δαπάνες του ΟΛΠ Α.Ε. συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την παραλιμένια περιοχή, στην οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις από όλα  τα προτεινόμενα με το Master plan έργα.

 

  • Να υπάρξει ρητή δέσμευση του ΟΛΠ για την άμεση  υλοποίηση του έργου της ηλεκτροδότησης των πλοίων της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας από τη στεριά κατά τον ελλιμενισμό τους.

 

  • Nα δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης, που θα καλύπτει με τακτικές μετρήσεις την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση και τον έλεγχο των θαλάσσιων νερών και να συσταθεί μόνιμο παρατηρητήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων,  το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων στον Άγιο Διονύσιο.

 

  • Να διαγραφεί στη σελίδα 20/44 της εισήγησης στην παράγραφο 6 «Βελτίωση υποδομών ΝΕΒ Περάματος – Νέα δεξαμενή» η αναφορά «και πρόσθετων νηοδόχων πλοίων».

 

Προηγούμενο άρθροΜικρές..αλλα αναγκαίες αναπλάσεις πρασίνου στο κέντρο του Πειραιά
Επόμενο άρθροΕΒΕΠ : Η Κυβέρνηση ανοίγει «ομπρέλα προστασίας» σε απασχόληση και επιχειρήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.