Μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 6,41% στα 830 ευρώ, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής με προτάσεις του στην αρμόδια Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Μιχαηλίδου, δηλώνει τα εξής :
Σε μια περίοδο όπου το μέσο ελληνικό νοικοκυριό πιέζεται από την ακρίβεια, όπως μαρτυρά και η εικόνα της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο, δεν θα μπορούσε κανείς να είναι αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη.
Ωστόσο, επειδή οι επιχειρήσεις καλούνται να επωμιστούν και αυτό το βάρος, είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι η νέα αυτή αύξηση, ξεπερνά τις δυνατότητες μεγάλου ποσοστού επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων. Αυτό συμβαίνει διότι η αύξηση κατά 50 ευρώ του μηνιαίου κατώτατου μισθού κοστίζει στην επιχείρηση σχεδόν 63 ευρώ μηνιαίως ενώ, σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξησή του δημιουργεί πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις και για τους υπόλοιπους μισθωτούς.
Τη στιγμή που πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων αγωνιούν για την βιωσιμότητά τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους επανατροφοδότησής τους, των συσσωρευμένων οφειλών και της έλλειψης ρευστότητας, είναι απαραίτητη η αισθητή μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Άλλωστε η χώρα μας βρίσκεται στις 4 ακριβότερες ανάμεσα σε 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ ως προς τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με ποσοστό 26% έναντι 18,2%, που είναι ο μέσος όρος για τα κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ειδικά, εάν κυβερνητικό στόχο αποτελεί η ετήσια αύξηση κατά 5% του κατώτατου μισθού έως το τέλος της τετραετίας και πολύ περισσότερο όταν με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο οι αυξήσεις των μισθών ανεβάζουν το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος και τα φορολογικά βάρη των εμπόρων.
Σε αυτή τη βάση, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επανέρχεται στην αναγκαιότητα μιας εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση και επανακαταθέτει τις εξής προτάσεις:
● Να συνδυαστεί η αύξηση με φορολογικές ελαφρύνσεις των δικαιούχων του κατώτατου μισθού, ώστε να μην εξανεμιστεί από τις αυξήσεις σε ενέργεια και βασικά είδη.
● Να διασυνδεθεί το ύψος του επιδόματος ανεργίας με στοχευμένη εκπαίδευση, ώστε να μην αποτελεί επιλογή.
● Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό και στις υψηλές κλίμακες μισθοδοσίας, ειδικά τώρα που θα πρέπει να επενδύσουμε σαν χώρα σε ένα μοντέλο με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ισχυρής ανταγωνιστικότητας.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα ισχυρό οικονομικό περιβάλλον, που θα δίνει ευκαιρίες για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας και αυτό γίνεται μόνο με ισχυρές επιχειρήσεις κάθε είδους και μεγέθους.