Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για το 2015 – Οι αντιδράσεις...

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για το 2015 – Οι αντιδράσεις των παρατάξεων

1427
0

Εγκρίθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 16/2 από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ο Προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για το έτος 2015. Οι ανάγκες και η οικονομική κατάσταση του Δήμου Πειραιά καθώς και αυτών των εποχών είχαν ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα του Δήμου για το τρέχον έτος να είναι ολίγον πιο “κουτσουρεμένο” από τις αρχικές προεκλογικές υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής. Ελπίζουμε βέβαια στα επόμενα έτη να είναι πιο γεμάτο το πρόγραμμα και να βοηθήσει η οικονομική συγκυρία ώστε να γίνου έργα που δεν είναι μέσα στο 2015 (Ρετσίνα και κοινωνικά προγράμματα).

Ο Δήμαρχος Πειραιά δήλωσε στην ομιλία του τα εξής:

Αναλάβαμε την 1η Σεπτεμβρίου ως νέα Δημοτική Αρχή και κληθήκαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να συντάξουμε τον προϋπολογισμό του 2015 χωρίς να έχει κλείσει καν ο προϋπολογισμός του 2014. Αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες στην κατάρτιση του, διότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα το οποίο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Γι΄ αυτό άλλωστε και σε προγενέστερη συζήτηση είχαμε πει ότι έπρεπε να γίνουν δύο συγκεκριμένα πράγματα ταυτοχρόνως: Η ρύθμιση στο Ταμείο Παρακαταθηκών αλλά και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το πρόστιμο, την υποχρέωσή μας των 11,2 εκ. ευρώ.

Προσπαθήσαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση να έλθουμε σε μια συμφωνία, ώστε να υπαχθούμε αρχικά στη ρύθμιση των 100 ή των 72 δόσεων, όμως αυτό ίσχυε για ποσά μέχρι του ενός εκατομμυρίου ευρώ, άρα δεν κατέστη δυνατόν να υπαχθούμε στη ρύθμιση. Εν συνεχεία, πιέσαμε και εμείς και άλλοι Δήμοι φυσικά, προκειμένου να περάσει αυτή η νομοθετική ρύθμιση 24/12 που μας δίνει τη δυνατότητα να συμψηφίσουμε και να κλείσουμε χρέη προς το δημόσιο με παρακράτηση 5% των ΚΑΠ.

Προφανώς και αυτό είναι μια απώλεια, όμως αν το αναλύσουμε, είναι περισσότερες και από τις 100 δόσεις στις οποίες αρχικά στοχεύαμε. Για μας η παρακράτηση των ΚΑΠ είναι περίπου 800.000€ το χρόνο, άρα σε σχέση με τα 11 εκατομμύρια ευρώ είναι σίγουρα παραπάνω από 100 δόσεις, άρα είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση τηρουμένων των αναλογιών.Πιστεύω πως ήταν σημαντικό ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και με την προηγούμενη Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό, διότι όλοι γνωρίζουμε τι θα σήμαινε για το Δήμο μη ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ή η αδυναμία κλεισίματος ενός προϋπολογισμού.Είναι προφανές ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν ικανοποιεί κανέναν, πρώτα από όλους εμένα. Είναι ένας προϋπολογισμός, όμως, εξυγίανσης, ένας λιτός προϋπολογισμός. Εμφανίζει ένα αποθεματικό, το οποίο όμως θα πρέπει να παραμείνει αποθεματικό, διότι θα κληθούμε το 2016, το 2017 και το 2018 να καταβάλλουμε υπέρογκα ποσά τα οποία τώρα δεν έχουμε.Είναι πολύ κρίσιμο το αποθεματικό να παραμείνει αποθεματικό. Ο προϋπολογισμός δεν έχει πολλά έργα ως τεχνικό πρόγραμμα, αλλά δεν υπήρχαν καθόλου μελέτες στο Δήμο. Καμία μελέτη για έργα, ώστε να το εντάξουμε παραπάνω, άρα επαναλαμβάνω ότι ο προϋπολογισμός αυτός και σε ότι αφορά τα τεχνικά έργα, αλλά και γενικότερα, είναι ένας φτωχός προϋπολογισμός, πλην όμως, ειλικρινής και όχι πλασματικός.Τι κάνουμε με αυτόν τον προϋπολογισμό; Με αυτόν τον προϋπολογισμό κερδίζουμε χρόνο, προκειμένου μέσα στο 2015 να κάνουμε πράγματα που δεν έγιναν κατά το παρελθόν. Είτε να διεκδικήσουμε πόρους, από διάφορες δραστηριότητες, είτε να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητά μας, αλλά και να καταρτίσουμε ένα πλήρη φάκελο προκειμένου να αντλήσουμε χρηματοδοτήσεις και να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε.

 Είναι ο πρώτος κατά την εκτίμησή μου και όχι μόνο τη δικιά μου, των τελευταίων 4-5 ετών, ο οποίος είναι πραγματικός προϋπολογισμός. Χωρίς εικονικά νούμερα, χωρίς εικονικά έσοδα. Ένας προϋπολογισμός ειλικρινής. Τα χρήματα τα οποία βλέπετε στους κωδικούς υπάρχουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Δήμο Πειραιά, ότι έχει έναν ειλικρινή προϋπολογισμό. Μακάρι να είχαμε περισσότερα χρήματα. Παρόλα αυτά στα κοινωνικά ζητήματα, έχουμε κάνει μια προσπάθεια, απαλλάσσοντας τους απόρους από τα δημοτικά τέλη, κάτι το οποίο υποδεχτήκατε θετικά όλες οι παρατάξεις και η κοινωνία γενικά.Η μεγάλη προσπάθειά μας θα είναι να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση το τι μπορούμε να κάνουμε, είτε με τους ΚΑΠ, είτε με τα δάνεια και όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε, είτε με ό,τι αφορά τη διεκδίκηση πόρων που κατά το παρελθόν, είτε δεν είχαν διεκδικηθεί, είτε διεκδικήθηκαν ανεπιτυχώς.Δεν υπάρχει περίπτωση ο Δήμος Πειραιά, με έναν τέτοιο δανεισμό και με τα έσοδα που έχει αυτή τη στιγμή και την εισπραξιμότητα που είχε μέχρι τώρα να μπορέσει να τα βγάλει πέρα για μακρά χρονική περίοδο. Αυτό, το κλείσιμο του προϋπολογισμού ήταν μονόδρομος και θεωρώ ότι είναι επιτυχία. Διότι διαφορετικά γνωρίζετε τι θα γινόταν αν ο Δήμος έμπαινε σε επιτήρηση ή σε ένα καθεστώς εξυγίανσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε επίσης την εισήγηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών Αθηνάς Γλύκας Χαρβαλάκου

 

Από την πλευρά του το Λιμάνι της Αγωνίας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, εκφράζοντας κάποιες διαφωνίες/παράπονα για τη φύση του προϋπολογισμού και το πρόγραμμα της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι απλά ένα τεχνοκρατικό κείμενο, καθώς αντικατοπτρίζει τις πολιτικές επιλογές και τις αντιλήψεις της πλειοψηφίας που τον εισηγείται. Η νέα δημοτική αρχή, δεν κατέθεσε έναν προϋπολογισμό, που να έχει γεννηθεί μέσα από διαβουλεύσεις και συμμετοχικές διαδικασίες των φορέων και των κατοίκων, που ν’ αγγίζει τα προβλήματα των δημοτών, να είναι κοινωνικά δίκαιος, περιβαλλοντικά ευαίσθητος, αναπτυξιακός και παραγωγικός και να απαντά στις ανάγκες της δύσκολης εποχής που διανύουμε.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί πολλά πράγματα, αναρωτιόμαστε όμως σήμερα γιατί από τον προϋπολογισμό αρκετά απ’αυτά απουσιάζουν, όπως έργα που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέτρα για την στήριξη του εμπορικού κόσμου της πόλης μας και την τόνωση της τοπικής αγοράς. Αναρωτιόμαστε ακόμη για παράδειγμα που είναι η στέγαση 100 νέων επιχειρήσεων στο χώρο του εργοστασίου ΡΕΤΣΙΝΑ, η αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας ή το υπερσύγχρονο κολυμβητήριο στο στρατόπεδο Σακκελίωνα; Τι έγιναν όλα αυτά τα έργα μετά τις εκλογές;

Δυστυχώς, δεν εντοπίζουμε μεγάλες διαφορές της νυν δημοτικής αρχής με την προηγούμενη, καθώς σε πολλά σημεία η φιλοσοφία και οι στόχοι τους ταυτίζονται, όπως και οι παθογένειες στους προϋπολογισμούς που καταθέτουν. Ειδικότερα, ο σημερινός προϋπολογισμός είναι ασαφής σε πάρα πολλά σημεία, καθώς αναφέρονται αόριστα ποσά, άλλοτε εξαιρετικά μικρά, άλλοτε εξαιρετικά μεγάλα, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Ακόμη για τα σχολεία η δημοτική αρχή δίνει μόνο την κρατική επιχορήγηση και τίποτα παραπάνω, όταν τα σχολικά κτίρια είναι σε άθλια κατάσταση. Απουσιάζει, επίσης, η μέριμνα για τα κτίρια και τα μνημεία της πόλης, ενώ η «ΧΡΩΠΕΙ» υπάρχει, με προϋπολογισμό όμως 1,00€, καθώς ο Δήμος δεν έχει ακόμη βρει τους πόρους για να γίνει το έργο αυτό. Επιπλέον δεν υπάρχει ειδικό παράρτημα για τις δράσεις των δημοτικών κοινοτήτων συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους.

Το ΛτΑ όμως, εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένο στη μείωση των ανταποδοτικών τελών, τη βοήθεια σε κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα και την ανάπτυξη πρόσθετων κοινωνικών υπηρεσιών. Την αποτροπή άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου, την διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες, καθώς και την χρήση των εσόδων απ΄τα ανταποδοτικά τέλη ως ειδικού κονδυλίου που θα αξιοποιεί ο Δήμος προς όφελος των πολιτών, δηλ. ένα κοινωνικό και πράσινο ταμείο.

Γι αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε τον προυπολογισμό, διότι εκτός των επι μέρους ενστάσεών μας και διαφωνιών, περιμέναμε ο φετινός προϋπολογισμός , που καταρτίστηκε από μία νέα δημοτική αρχή, η οποία προεκλογικά έταξε πολλά στους ψηφοφόρους, από θέσεις εργασίας έως ριζική αλλαγή της πόλης να είναι πιο εμπνευσμένος, πιο φιλικός και συμβατός με τις ανάγκες των δημοτών.

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» ξεκαθαρίζει ότι θα ψήφιζε έναν προϋπολογισμό με σοβαρή κοινωνική πολιτική, με προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει την πόλη μας, με τη δημιουργία υποδομών για μία ανάπτυξη, η οποία πρέπει να αφορά τους πολλούς, με στόχο ν’ αλλάξει η σημερινή εικόνα της πόλης μας και να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας. Η οπτική της νέας δημοτικής αρχής απέχει πάρα πολύ, από τους δικούς μας στόχους για την οικοδόμηση μιας νέας, ανθρώπινης, δημοκρατικής, αλληλέγγυας και φιλόξενης πόλης.

Προηγούμενο άρθροΠαλιός Πειραιάς : Έργα γύρω απο το Καραισκάκη πριν απο 47 χρόνια.
Επόμενο άρθροΕυρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για το κτιριακό θέμα της Ραλλείου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.