Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΒΕΠ: «Στα κράτη-μέλη της ΕΕ η ζωή συνεχίζεται με έξοδο από τη...

ΕΒΕΠ: «Στα κράτη-μέλη της ΕΕ η ζωή συνεχίζεται με έξοδο από τη καραντίνα»

415
0
Το ΕΒΕΠ ενημερώνει πως η ΕΕ ζήτησε από τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για την ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού. Μετά τις διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις στη κρίση της πανδημίας δεν μπορούσε να υπάρξει κοινή λύση για όλα τα μεγέθη των ευρωπαϊκών χωρών. Η ΕΕ στον οδικό χάρτη εξόδου που παρουσίασε για την άρση των περιορισμών του κοροναϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, διατύπωσε πως η πορεία προς την ομαλότητα θα διαρκέσει πολύ, καθώς επίσης πως οι εξαιρετικοί περιορισμοί δεν μπορούν να διατηρηθούν επ ‘αόριστον. Τα lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, αλλά προκάλεσαν επίσης ένα τεράστιο οικονομικό σοκ και δημιούργησαν εικόνα κατάρρευσης στο οικονομικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ΕΕ-27. Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% με 12% φέτος, που σημαίνει απώλειες τουλάχιστον 1,5 τρις ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μια πτώση της παραγωγικότητας που δεν παρατηρήθηκε ούτε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1920.
Η ΕΕ προτρέπει σήμερα τα 27 κράτη μέλη της να συντονίσουν την άρση των περιορισμών αλλά και να συνεχίσουν να έχουν τη προσοχή τους για την αντιμετώπιση πιθανής επανεμφάνισης της πανδημίας. Προειδοποιεί ότι ο ανεπαρκής συντονισμός στην άρση των περιορισμών δημιουργεί κίνδυνο δημιουργίας αρνητικών επιπτώσεων στα κράτη μέλη και πιθανότατα αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ τους. Παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κοινή λύση για όλους, αλλά τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώνουν το ένα το άλλο για την άρση των μέτρων. Κατά την έναρξη της επιδημίας του κοροναϊού, διάφορα κράτη έκλεισαν τα σύνορά τους ή επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, χωρίς να προειδοποιήσουν. Η ΕΕ ελπίζει τώρα ότι το άνοιγμα των αγορών και συνόρων, τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί με πιο συστηματικό τρόπο.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις για τη μείωση των περιορισμών. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας μπορούν πλέον να αρθούν, αφού τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δεν βρίσκονται πλέον σε ακραία πίεση, ενώ τα ποσοστά λοιμώξεων μειώθηκαν και οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες μπορούν πλέον να λάβουν επιπλέον προστασία. Ωστόσο, δεν προτείνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για αυτό, αναγνωρίζοντας πως πάντα ενέχει ο κίνδυνος κάθε άρση των περιορισμών να οδηγήσει σε νέες μολύνσεις. Αυτός είναι ο λόγος που οι εξελίξεις πρέπει να παρακολουθούνται στενά με νέα μέτρα εποπτείας, αφού πρέπει να ζήσουμε με τον ιό, έως ότου αναπτυχθεί η θεραπεία και το εμβόλιο.
Ορισμένα κράτη της ΕΕ, κυρίως οι Σκανδιναβικές χώρες, έχουν ήδη ανοίξει τις αγορές τους, με τη Σουηδία να έχει διατηρήσει τους περιορισμούς στο ελάχιστο, ενώ Δανία και Νορβηγία έχουν άρει τους περιορισμούς από τις 15/4. Η Γερμανία χαλάρωσε τα μέτρα από 20/4, χωρίς να υπάρχει καθολική προσέγγιση μεταξύ των 16 ομοσπονδιακών κρατών της. Η Ιταλία και Ισπανία ξεκίνησαν σταδιακά από 27/4 και θα χαλαρώνουν τα αυστηρά μέτρα μέχρι 1/6. Η Αυστρία ξεκίνησε στις 2/5 και θα συνεχίσει μέχρι τα μέσα Μαίου. Η Πορτογαλία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Πολωνία, Κροατία και Σερβία επανεκκινούν με προσοχή στις 4/5. Η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ανακοινώσει ότι ξεκινούν την άρση των περιορισμών στην καθημερινή ζωή των πολιτών στις 11/5. Η Ελλάδα ξεκίνησε στις 27/4, ανακοινώνοντας 7 προσεκτικά στάδια επανεκκίνησης, με 3 ημερομηνίες εντός Μαίου και άλλες 4 εντός Ιουνίου μέχρι τη πλήρη απελευθέρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ώθησαν την ΕΕ να καταρτίσει μια στρατηγική εξόδου και να παρουσιάσει ένα οδικό χάρτη, αφού όμως πρώτα αναθεώρησε αρκετά σημεία του αρχικού σχεδιασμού. Το τελικό έγγραφο έχει μια πιο προσεκτική διατύπωση και κάνει προτάσεις, αντί να θέτει απαιτήσεις, ενώ καλεί όλα τα κράτη-μέλη να επανεργοποιήσουν την κοινή αγορά και να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς των διεθνών πτήσεων. Σημειωτέον, πως το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, εξακολουθεί να έχει τον υπέρτατο έλεγχο όσον αφορά τη διαχείριση της δημόσιας υγείας. Μετά από σχεδόν δύο μήνες καραντίνας, ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης αρχίζει να επαναλειτουργεί. Η υπευθυνότητα και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας. Από σήμερα, πολλές χώρες της Ευρώπης και βεβαίως η Ελλάδα, χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού, ξεκινώντας μια νέα μέρα, αλλά και μια νέα καθημερινότητα. Η ζωή συνεχίζεται, ας την αδράξουμε με υγεία και ασφάλεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.