Στα χαμηλότερα επίπεδα 20ετίας κυμαίνεται η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου. Στις συναλλαγές των τελευταίων ημερών η αξία του ευρώ έπεσε στο 1 δολάριο, με το ενιαίο νόμισμα να καταγράφει πτώση περίπου 14% από την αρχή του έτους. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διαφορά φάσης στην οποία βρίσκονται η FED και η ΕKT. Με την πρώτη να έχει αυξήσει επανειλημμένα τα επιτόκια του δολαρίου και τη δεύτερη να προχωρεί στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εντός του Ιουλίου. Επίσης οι λόγοι που το ευρώ έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου είναι οι φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη, υποκινούμενοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Σημειωτέον πως μια υποτίμηση 7% του ευρώ προσθέτει ετησίως 0,8% στον πληθωρισμό.
Η HSBC αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία στο 6,5% από το προηγούμενο ποσοστό της 4%, με βάση τις ισχυρές επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού. Ο ετήσιος πληθωρισμός φαίνεται να αυξάνεται στο 9,2%, από την προηγούμενη πρόβλεψη 6,5%. Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ βλέπουν την Ελλάδα να αναπτύσσεται 3,5% έως 4%, παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτή η πρόβλεψη εξαρτάται από τη μεγιστοποίηση των οφελών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και το RRF, ενώ αντίστοιχα προβλέπει πληθωρισμό από 9% έως 9,6%.
Η Scope Ratings αναφέρει ότι το εργαλείο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού στις αγορές κρατικών ομολόγων, γνωστό πλέον ως Μηχανισμός Προστασίας Μεταφοράς, θα στηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Μαζί με τα S&P και DBRS, η Scope κατατάσσει την Ελλάδα μόλις μια βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Στην τελευταία έκθεσή της, η Fitch Ratings διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BB με θετική προοπτική. Ο οργανισμός σημείωσε ότι το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας και οι υψηλές βαθμολογίες ανθρώπινης ανάπτυξης και διακυβέρνησης αντισταθμίζονται από τα υψηλά αποθέματα, αλλά και επίπεδα δημόσιου χρέους.
Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την πρώτη δημοπρασία για δυναμικότητα ΑΠΕ στο πλαίσιο του νέου συστήματος, που αφορά 1.000 MW αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας και θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί τέσσερις διαγωνισμοί πριν από το τέλος του 2022, εκ των οποίων οι δύο θα επικεντρωθούν από κοινού σε αιολικά και ηλιακά, ο ένας θα είναι αποκλειστικά για μικρά Φ/Β, ενώ αναμένεται και μια πιλοτική δημοπρασία σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας. Τα ΕΛ.ΠΕ. συνεργάζονται με την RWE σε ένα εγχείρημα 50-50 για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ των ΕΛ.ΠΕ. ανέρχεται σήμερα συνολικά σε 300 MW, ενώ έχει πάνω από 2 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030. Υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα η συμφωνία για τη σύσταση της Hellenic Hydrogen, κοινοπραξίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Motor Oil στην αλυσίδα αξίας του πράσινου υδρογόνου. Η Μυτιληναίος ΑΕ υπέγραψε σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ/ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Με το νέο όνομα «Hellenic Trains» η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δημοσίευσε το στρατηγικό της σχέδιο για να γίνει ηγέτης στις εμπορευματικές μεταφορές στην περιοχή των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης 10 τρένων υδρογόνου στο δίκτυο την επόμενη δεκαετία.
Η Lamda Development σχεδιάζει να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, «πράσινα» κτίρια και μια «έξυπνη πόλη» στο Ελληνικό ως μέρος του σχεδίου που εκτείνεται έως το 2026. Έως και 230 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση θα προέλθει από την επιτυχή έκδοση του πράσινου ομολόγου της.
Η κατασκευαστική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, όπως μετράται με τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αλλά συρρικνώθηκε κατά -6% κατ’ όγκο και -15% ως προς την επιφάνεια, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το αυξανόμενο κόστος των υλικών πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, την περίοδο 2022 έως 2026 συνολικό ποσό 27 δισ. ευρώ – 13,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 13,7 δισ. ευρώ σε δάνεια – θα κατευθυνθεί στον κατασκευαστικό τομέα, με τη στήριξη του RRF. Μεσοπρόθεσμα, το ετήσιο κονδύλι για την κατασκευή υποδομών και κατοικιών φαίνεται να φτάνει το 4,1% του ΑΕΠ.
Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακού κόμβου πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη. Η εγκατάσταση θα παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής στην DT Γερμανίας και θα προσληφθούν 200 τοπικοί υπάλληλοι εκτός από το προσωπικό που θα μεταφερθεί από το εξωτερικό.
Η διοίκηση της Aegean είναι βέβαιη για επιστροφή στην κερδοφορία το 2022, αφού ο Απρίλιος είχε κρατήσεις εισιτηρίων και πωλήσεις πάνω από τα επίπεδα του 2019, ενώ ο αριθμός των επιβατών έχει φτάσει το 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία.