Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΒΕΠ: Νέα δέσμη 9 μετρών για στήριξη “απάσχολησης & επιχείρησης”

ΕΒΕΠ: Νέα δέσμη 9 μετρών για στήριξη “απάσχολησης & επιχείρησης”

323
0
Με νέα δέσμη μέτρων για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο να μετριάσει τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Η ανεργία έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται μετά τη κατάρρευση των εποχικών προσλήψεων το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Το φθινόπωρο που ξεκινά είναι σίγουρα από τα κρισιμότερα των τελευταίων ετών, μετά από μια “μίνι” τουριστική σεζόν. Οι ειδικοί προεξοφλούν ένα φθινόπωρο, με αλματώδη αύξηση της ανεργίας, μείωση της κατανάλωσης, των εσόδων των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νέα δέσμη μέτρων, που θα αφορά σε περίπου 0,5 εκ. εργαζόμενους και ανέργους, καθώς επίσης θα αφορά μισθωτούς που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα, γονείς παιδιών, εργαζόμενους που θα εντάσσονται στον μηχανισμό Συν-Εργασία ή σε αναστολή εργασίας. Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 1,6 δις ευρώ για 2 εκ. εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Αναλυτικά, το νέο πακέτο περιλαμβάνει τα εξής 9 μέτρα:
1. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, λόγω προληπτικής καραντίνας για 7 ή 14 ημέρες προβλέπει πως ο εργαζόμενος θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας και σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
2. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που θα νοσήσουν. Οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των παιδιών για 14 ημέρες και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση κρίνεται απαραίτητο. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν την ασθένεια ή τη νοσηλεία των παιδιών. Οι γονείς λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό.
3. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού Συν-Εργασία έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Η ρύθμιση έχει στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την αποφυγή απολύσεων κατά το χρονικό διάστημα ένταξης των εργαζομένων στον μηχανισμό. Υπενθυμίζεται πως πλέον επιδοτούνται 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη μετά τις 30 Μαΐου και έως 10/8. Με μείωση 50% του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης πληρώνει 50% του καθαρού μισθού και 50% των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίστοιχα το κράτος πληρώνει 60% του μισού μισθού και το 50% των εισφορών.
4. Επεκτείνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους. Τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ, διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι αναστολές επεκτάθηκαν χρονικά ώστε να καλύψουν τον Οκτώβριο σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ.
5. Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν ελάχιστα θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.
6. Θεσμοθετείται νέα 2μηνη παράταση για επιδοματούχους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου, να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα. Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν τη 12μηνη επιδότησή τους εντός Ιουνίου αναμένεται να λάβουν τα 800 ευρώ των 2 μηνιαίων επιδομάτων εφάπαξ το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου. Όσοι έχασαν το δικαίωμα τον Ιούλιο και Αύγουστο, εξοφλούνται σε 2 δόσεις τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
7. Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού που θα έχουν εγγραφεί έως 30 Σεπτεμβρίου στην «Εργάνη», καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα για 2 μήνες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας.
8. Παρατείνεται μέχρι τέλος 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο τηλεργασίας που προβλέπει δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση, χωρίς να απαιτείται συναίνεση του εργαζόμενου και μείωση αποδοχών.
9. Τέλος, υλοποιούνται ήδη πέντε προγράμματα του ΟΑΕΔ με 29.500 θέσεις εργασίας που επιδοτούν στο 75% το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος εργασίας για τους ανέργους. Η πρόταση του ΕΒΕΠ είναι τα προγράμματα απασχόλησης να εξειδικευτούν περισσότερο και να εμπλουτιστούν με τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας από τις επιχειρήσεις.
Προηγούμενο άρθροΤζόκερ: Στον Πειραιά ο υπερτυχερός της κλήρωσης της 1/9 – Δείτε πόσα κέρδισε
Επόμενο άρθρο17-20 Σεπτεμβρίου οι Ημέρες Θάλασσας 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.