Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΒΕΠ: Ανάλυση του διπλού πακέτου ρυθμίσεων του ν/σ ΥΠ.ΟΙΚ. σε...

ΕΒΕΠ: Ανάλυση του διπλού πακέτου ρυθμίσεων του ν/σ ΥΠ.ΟΙΚ. σε Εφορίες και Δήμους

716
0
Διπλό πακέτο ρυθμίσεων οφειλών ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν σε εφορία και δήμους ώστε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις και να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Οι ρυθμίσεις θα έχουν «έκτακτο» χαρακτήρα και η χρονική τους ισχύ θα είναι από 3 έως 6 μήνες. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος Απριλίου. Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή προβλέπεται εντός Απριλίου, μετά και τη τελική έγκριση των δανειστών. Η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείονται σήμερα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα ενσωματώνει δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για την βιωσιμότητα των σημερινών ρυθμίσεων, καθώς δεν θα αφορά όσους είναι ενταγμένοι σε τρέχουσες ρυθμίσεις και επιλέξουν να τις εγκαταλείψουν. Αναλυτικά οι ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του 2018, θα αφορούν:
•Οφειλές, ύψους 104,4 δις ευρώ, στην εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, περιορισμένο κούρεμα στις προσαυξήσεις και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.
•Οφειλές σε δήμους ακόμη και με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις και αποπληρωμή έως και σε 100 δόσεις.
Για τις οφειλές στην Εφορία θα ισχύσουν αυστηρά  εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στα πρότυπα του πλαισίου προστασίας για την α΄ κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 εκ. φορολογούμενοι έχουν χρέη έως 500 ευρώ, ενώ 1,5 εκ. χρωστούν από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου για τη ρύθμιση θα προβλέπει «κόφτες» που θα αποκλείουν όσους έχουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν την αποπληρωμή των οφειλών τους. Η ρύθμιση θα προβλέπει:
1. Αυστηρά  εισοδηματικά όρια, με 12.500 ευρώ για τον άγαμο 8.500 για τη σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος
2. Το ύψος των καταθέσεων για εκείνον που θα υποβάλει αίτηση να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
3. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, εκτός της πρώτης κατοικίας, θα αποκλείονται από τη ρύθμιση.
4. Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120 με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ.
5. Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ανάλογα με το ύψος της οφειλής, αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές. Το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις θα φθάνει ακόμη και στη διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και επιχειρηματίες που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Παράλληλα το νέο πλαίσιο θα  προβλέπει και την αποπληρωμή των χρεών σε 36-48 δόσεις υπό προϋποθέσεις. Εξετάζεται η αλλαγή της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα και προβλέπει αποπληρωμή σε έως 24-48 δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Οι οφειλές σε δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 100 δόσεις με ταυτόχρονη απαλλαγή έως και 100% από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Η ρύθμιση είχε κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο αποσύρθηκε προκειμένου να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τις υπόλοιπες προωθούμενες ρυθμίσεις. Θα ρυθμίζονται δημοτικές οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, μετά από αίτηση του οφειλέτη προς τον δήμο. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Οι δόσεις θα είναι μηνιαίες και ισόποσες εκτός από την τελευταία που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ. Εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ, η απαλλαγή στις προσαυξήσεις θα είναι 100%. Όσο αυξάνονται οι δόσεις θα μειώνεται η απαλλαγή στις προσαυξήσεις. Από 2 έως 24 δόσεις οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 80%, από 25 έως 48 δόσεις η μείωση θα είναι 70%, από 49 έως 72 δόσεις η μείωση θα είναι 60% και από 73 έως 100 δόσεις η μείωση θα είναι 50%.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι η νέα ρύθμιση θα πρέπει να δώσει μία τελευταία ουσιαστική ευκαιρία σε 4,1 εκ. οφειλέτες που χρωστούν σήμερα 104,4 δις ευρώ στην εφορία. Το υπέρογκο αυτό ποσό έχει δημιουργηθεί κατά 48% από μη φορολογικά έσοδα, το 27% από έμμεσους φόρους, το 22% από άμεσους φόρους και το 3% από λοιπά έσοδα.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ &. ΠΕΣ Αττικής Βασίλης Κορκίδης εκτιμά ότι οι δύο βασικοί «κόφτες», εισοδήματος και περιουσίας, θα αφήσει πολλούς οφειλέτες εκτός της διπλής ρύθμισης του ΥΠΟΙΚ.
Προηγούμενο άρθροΤο λιμάνι και ο τουρισμός κυριάρχησαν στη συνάντηση του Νίκου Μπελαβίλα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά
Επόμενο άρθροΤσίπρας & Δούρου στο ΣΕΦ – Ποιός ο λόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.