Η αγορά του Πειραιά συνεχίζει τη σταθερά πτωτική τάση της. Όπως διαβάζουμε σήμερα στο ethnos.gr παρά τα σημάδια μικρής βελτίωσης του κλίματος το 2014 που έδωσαν ένα θάρρος στους ανθρώπους/έμπορους της πόλης, η εικόνα απογοήτευσης είναι πλέον μόνιμη.
Πιο συγκεκριμένα η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων στις τρεις εμπορικές ζώνες της πόλης που είναι το κέντρο της πόλης (Δημοτικό Θέατρο, Σωτήρος Διός) το Λιμάνι και από την Τερψιθέα ως του Βρυώνη κυμαίνεται από 30,5% μέχρι 42,8% και δυστυχώς τείνει αυξητικά.
Η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων διαφέρει από περιοχή/εμπορική ζώνη σε περιοχή, αφού οι διαφορές είναι μεγάλες. Γι’ αυτό και είναι σωστό να χωρίζουμε τον Πειραιά σε 3 διαφορετικές “ζώνες”. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, επειδή το κέντρο του Πειραιά έχει λιγότερα κλειστά τα μαγαζιά από ότι οι υπόλοιπες περιοχές.
Βέβαια όπως έχουμε παρατηρήσει όλοι μας— όπως γίνεται σε όλη τη χώρα, έτσι και στον Πειραιά— έχουν ανοίξει πάρα πολλά μαγαζιά για καφέ, φαγητό και ποτό. Ταυτόχρονα αλυσίδες που είχαν πάνω από ένα μαγαζί στην πόλη είτε συρρικνώνονται στο ένα και μοναδικό κατάστημα, είτε αποχωρούν εντελώς. Παρόλα αυτά έχουμε δει πως έχουν ανοίξει καταστήματα τα οποία πωλούν αρκετά φθηνά προϊόντά, από είδη σπιτιού μέχρι ένδυσης.
Αυτό δίνει δουλειά σε μερικούς συμπολίτες, αλλά οι μισθοί είναι πολύ πιο χαμηλοί σε σχέση με το παρελθόν. Τα ενοίκια έχουν μειωθεί αρκετά, όμως τα καταστήματα έχουν λιγότερο “stock” με αποτέλεσμα τα έσοδα σε πολλές περιπτώσεις μετά βίας να ξεπερνούν τα έξοδα.
Τα συνοικιακά καταστήματα είναι μια άλλη ιστορία, όπως λέει ο λαός, αφού η κίνηση τους είναι ακόμα πιο μειωμένη και πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει όλοι μπορεί να μην ανοίγουν και κάποιες καθημερινές… Κλασικά όμως υπάρχουν και συμπολίτες μας που ξεκίνησαν μέσα στην κρίση και σχετικά πάνε καλά.
Ο Πειραιάς χρειάζεται ένα restart σε πολλούς τομείς και η αγορά δείχνει να θέλει και αυτή ένα. Ευχόμαστε να γίνει πολύ σύντομα!