Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ.Μώραλης : Μίλησε στο Star για την κατάσταση που επικρατεί στον Πειραιά...

Γ.Μώραλης : Μίλησε στο Star για την κατάσταση που επικρατεί στον Πειραιά λόγω του προσφυγικου

1523
0

Συνέντευξη έδωσε νωρίτερα το πρωί στη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου στο κανάλι Star Channel ο Δημαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.Τα κύρια σημεία της εν λόγω συνέντευξης μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω

“Ο Πειραιάς δεν θα αντέξει για πολύ καιρό την κατάσταση στο λιμάνι με χιλιάδες συνανθρώπους μας εγκλωβισμένους”

«Η κατάσταση στον Πειραιά με το προσφυγικό είναι ένα «βελτιωμένο μπάχαλο» σε σχέση με το «αρχικό μπάχαλο». Πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή, πως δημιουργήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά αυτή η προσωρινή παραμονή για τους πρόσφυγες. Δημιουργήθηκε αρχές Φεβρουαρίου όταν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει μια ανάσχεση ωρών ή 24 ωρών χιλίων ανθρώπων, προκειμένου να οδηγηθούν στα μόνιμα Κέντρα, τα hot spots. Δυστυχώς υπήρξε η άσχημη εξέλιξη του κλεισίματος των συνόρων, την οποία βέβαια περίμεναν όλοι, με αποτέλεσμα η προσωρινή αυτή κατάσταση να γίνει σχεδόν μόνιμη. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι 45 ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν μας ενοχλεί αυτό. Καταρχήν πρέπει να αποφύγουμε τον όρο πρόβλημα για την πόλη. Μιλάμε για ανθρώπους και οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Είναι 3,4 αίθουσες φιλοξενίας του ΟΛΠ, οι οποίες χωρούν 3.000 ανθρώπους στεγασμένους. Αυτή τη στιγμή έχουμε 5.132 άτομα με τα σημερινά δεδομένα. Τη σίτισή τους έχει αναλάβει ο Πειραιάς, ως πόλη. Ιδιώτες συνδράμουν και αυτό είναι συγκινητικό. Οι Έλληνες δείχνουν τη φιλανθρωπία τους, τη φιλοτιμία και την αλληλεγγύη τους. Έχουμε ενεργοποιήσει εστιατόρια της πόλης που προσφέρουν 1.000 μερίδες καθημερινά. Ο μεγάλος Σύλλογος της πόλης μας ο Ολυμπιακός προσφέρει πάνω από 2.000 μερίδες φαγητό καθημερινά. Ο ΑΒ Βασιλόπουλος 1.000 μερίδες και πρέπει να αναφέρουμε τους ιδιώτες που συνδράμουν. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει ένα κύμα και ο ένας συμπαρασύρει τον άλλον. Έχουμε καζάνια στο λιμάνι, στα οποία μαγειρεύεται φαγητό. Μιλάμε για 10.000 μερίδες καθημερινά. Μιλώντας με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα και με τον Αρχηγό του Λιμενικού, είναι κοινή διαπίστωση πως ο Πειραιάς, δεν αντέχει για πολύ καιρό αυτή την κατάσταση. Ούτε το λιμάνι του Πειραιά αλλά και οι άνθρωποι αυτοί αυτές τις συνθήκες. Όταν βρέχει μένουν  έξω, δεν έχουν κατάλληλη περίθαλψη, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής».

 

“Ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία στο λιμάνι του Πειραιά”

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παραμονής των προσφύγων στο λιμάνι.  Η τουριστική κίνηση, η κρουαζιέρα και το yachting, περνούν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Ο Πειραιάς φιλοξενεί 5.000 ανθρώπους, αν προσθέσουμε και το Σχιστό ως ευρύτερη περιοχή ο αριθμός φτάνει περίπου στους 7.000. Η πρώτη επιθυμία αυτών των ανθρώπων είναι να πάνε στην Ευρώπη. Η δεύτερη τους επιθυμία είναι να μην ενταχθούν στα Κέντρα Φιλοξενίας, να είναι κοντά στα σύνορα, όπως είναι η Ειδομένη όπου μπορούν να φύγουν ή στον Πειραιά, για να μπορούν να είναι κοντά σε πόλεις ώστε να βρίσκουν τους ανθρώπους για να έχουν μια ενημέρωση και να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους. Η τελευταία τακτική είναι ότι βάζουν τα λεωφορεία και τα πούλμαν στα καράβια και μπαίνουν κατευθείαν οι πρόσφυγες για να πάνε στα Ιωάννινα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν εσωτερικές διχόνοιες μεταξύ των διαφόρων λαών. Είδαμε τα επεισόδια στον Πειραιά μεταξύ Αφγανών και Σύριων δυο τρείς ημέρες συνεχόμενες που μας ανησύχησαν ιδιαίτερα. Πολύ μεγάλα προβλήματα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως πρόκειται για μια περιοχή που ανήκει και διοικείται από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και το Λιμενικό. Δεν έχει δικαιοδοσία ούτε τη Ελληνική Αστυνομία, ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια. Αυτό είναι μια επιπλέον δυσκολία για τη δομή στον Πειραιά διότι δεν μπορούμε ούτε να καθαρίσουμε, ούτε να στήσουμε δομές».

“Δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός στο λιμάνι-στηριζόμαστε στη φιλοτιμία πολιτών, φορέων και ιδιωτικών εταιρειών”

«Αυτό που με φοβίζει είναι ότι όσο μεγαλώνει ο αριθμός του πληθυσμού, τόσο η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Φοβήθηκα π.χ. τη χθεσινή συναυλία διότι σε κάθε συνάθροιση κοινού,  μπορούν να βρουν ευκαιρία να δράσουν όσοι έχουν αντιπαραθέσεις. Ευτυχώς η συναυλία λειτούργησε θετικά, ήταν μια καλή πρωτοβουλία. Έχω κρούσει όμως τον κώδωνα του κινδύνου, ότι ωραία είναι όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να δούμε το θέμα της ασφάλειας. Με φοβίζει επίσης ότι αν φτάσουμε τους 7.000  εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούμε να τους σιτίσουμε και θα βγουν στην πόλη του Πειραιά. Στο σύνολό τους σιτίζονται αυτή τη στιγμή. Βοηθάει πολύ η Αρχιεπισκοπή με την Αποστολή, η Μητρόπολη Πειραιά, διάφορες οργανώσεις. Με φοβίζει πολύ το θέμα της υγιεινής και ευτυχώς με μεγάλη χαρά διάβασα τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επιδημίες, διότι είχαμε κρούσμα ηπατίτιδας Α, ανεμοβλογιάς. Υπάρχουν δομές στο λιμάνι. Οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Ερυθρός Σταυρός. Δεν υπάρχει όμως ένας κεντρικός συντονισμός από την κυβέρνηση. Γίνεται μια δουλειά που στηρίζεται στη φιλοτιμία των δημοτών, των πολιτών, ιδιωτικών εταιρειών, και διάφορων φορέων όπως είναι η Παμπειραϊκή πρωτοβουλία και άλλοι που συνδράμουν εθελοντικά. Κεντρικός συντονισμός δεν υπάρχει».

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο προσφυγικό”

«Στον Δήμο Πειραιά, συλλέγονται τρόφιμα στη Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, φτιάχτηκε επίσης και το logistics το Κέντρο στο Tae Kwon Do από την Περιφέρεια το οποίο έχει αρχίσει και λειτουργεί. Είναι σαφές για οποιονδήποτε Έλληνα χωρίς ίχνος πολιτικής κριτικής ότι το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει. Μας ξεπερνάει κάθε μέρα, το κυνηγάμε εναγωνίως. Καθυστέρησε η κυβέρνηση και το πρόβλημα δεν εκτιμήθηκε σωστά. Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες, αλλά χρονικά έχουμε καθυστερήσει. Και στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς έχω προτείνει να ανοίξουν και τα άλλα λιμάνια της χώρας. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει από το Βόρειο Αιγαίο, στα νησιά να κατεβαίνουν στον Πειραιά με μισθωμένα καράβια, όχι της γραμμής και να μην χρησιμοποιείται το λιμάνι του Βόλου ή της Θεσσαλονίκης. Η Δημοτική Αρχή του Βόλου τα έβαλε μαζί μου. Δεν είπα να διώξουμε τον κόσμο από τον Πειραιά. Ο Πειραιάς έχει δείξει τις προθέσεις του, τις διαθέσεις του και την αλληλεγγύη του. Και με το Σχιστό που συμφώνησαν και οι 5 Δήμοι και με το λιμάνι του Πειραιά. Πρέπει κάπου να αρχίσει να ξεμπλοκάρει και ο Πειραιάς διότι δεν μπορούν να παραμένουν 5.000 και 6.000 σε αυτούς τους χώρους. Θέλω να πιστεύω πως το καλοκαίρι δεν θα έχουμε αυτή την εικόνα. Πιστεύω ωστόσο πως θα επηρεάσει 100% την τουριστική κίνηση αν και δεν το θέτω ως πρόβλημα. Σίγουρα και η κρουαζιέρα και η ακτοπλοΐα και το yachting θα επηρεαστούν. Όλη η χώρα και τα νησιά θα επηρεαστούν. Και ο Δήμος Αθηναίων υφίσταται ταλαιπωρία στον Ελαιώνα ή στην πλατεία Βικτωρίας για πολύ καιρό. Και ο Δήμαρχος Γαλατσίου βοήθησε. Και στο Ελληνικό οι Δήμαρχοι περνούν μια ταλαιπωρία, τον δικό τους Γολγοθά και εμείς επίσης στο Πειραιά. Πρέπει να γίνει ισοκατανομή σε όλη τη χώρα γιατί δεν θα σταματήσει ο αριθμός των προσφύγων στις 50.000. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Η Περιφερειάρχης κα Δούρου συγκάλεσε σύσκεψη με 66 Δήμους. Δεν μου άρεσε όμως η συνάντηση, πρέπει και οι Δήμοι να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. Να μην λέμε «το πρόβλημα το έχει ο Πειραιάς, η Αθήνα, το Γαλάτσι άρα εμείς είμαστε εντάξει». Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο. Να δει ο καθένας στην περιοχή του τι μπορεί να κάνει γι΄ αυτούς τους ανθρώπους. Το μήνυμα που θέλουν  να περάσουν,  είναι ότι τα σύνορα έκλεισαν και εκ των πραγμάτων θα ενημερωθούν στα παράλια της Μικράς Ασίας και θα σταματήσουν από μόνοι τους. Αν περιμένουμε εμείς με την οργάνωση του ελληνικού κράτους να αναχαιτίσουμε τις αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνει δουλειά. 2.000 έχουμε διαχειριστεί σε 6 μήνες και μπορεί να έχουμε 2.000 κάθε μέρα».

«Να δημιουργηθούν άμεσα νέα hot spots για να μην υπάρχουν φαινόμενα Ειδομένης»

«Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά δεν ετοιμάζονται άλλα hot spots από όσο γνωρίζω.  Δημιουργήθηκε το Σχιστό, το οποίο λειτουργεί με αυξημένο κόσμο. Από ότι είδα φιλοξενεί 1.900 άτομα. Η ενημέρωση που είχα έκανε λόγο μέχρι 2.000 άτομα, ενώ το ιδανικό είναι 1.300. Μας είχαν πει ότι το ιδανικό είναι από 1.300 έως 2.100 άτομα. Θέλω να πιστεύω ότι θα φτιαχτούν γρήγορα hot spots ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα σαν την Ειδομένη, αυτό το αίσχος της Ευρώπης αλλά και στον Πειραιά να μην έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα. Να βελτιωθούν οι υγειονομικές συνθήκες. Θα πρέπει όμως όλα αυτά να γίνουν αύριο, όχι σε δυο, τρείς μήνες. Δεν θα προλάβουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.