Στο πλαίσιο της συζήτησης, για την υπογειοποίηση της γραμμής του πρώην ΗΣΑΠ στο τμήμα μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά, ο τέωςΑντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης (και εργαζόμενος επι χρόνια στον ΗΣΑΠ )έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η υπογειοποίηση της γραμμής του “Ηλεκτρικού” μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά αποτελεί μια παλιά εξαγγελία που κάθε φορά για κάποιο “μυστήριο” λόγο ματαιώνεται. Είναι, όμως, κι ένα πάγιο αίτημα όλων των Φορέων και των κατοίκων της πόλης. Σήμερα, κινδυνεύει να οδηγηθεί το σχέδιο της υπογειοποίησης σε οριστική ματαίωση και ν’ αντικατασταθεί μ’ ένα έργο εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών. Το έργο της αναβάθμισης έχει προϋπολογισμό 12 εκατ. €, έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Μεταφορών και φαίνεται να προκρίνεται του έργου της υπογειοποίησης.
Γιατί όμως είναι απαραίτητη η υπογειοποίηση της γραμμής στο τμήμα αυτό;
- Διότι οι γραμμές του “Ηλεκτρικού”, στη σημερινή τους μορφή, κόβουν για 130 χρόνια την πόλη στα δύο. Δύο τμήματα που επικοινωνούν δύσκολα μεταξύ τους και επιβαρύνουν με πρόσθετους κυκλοφοριακούς φόρτους το δίκτυο της πόλης, καθιστώντας την καθημερινή ζωή κατοίκων και επισκεπτών δύσκολη, χρονοβόρα και τελικά μη λειτουργική.
- Διότι θα απελευθερώσει πάνω από 10 στρέμματα χώρου, επιτρέποντας στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο να διευρυνθεί και να καταστεί από κάθε άποψη λειτουργικότερο. Πρόκειται για τους οδικούς άξονες που εμφανίζουν υψηλή κυκλοφορία, χαμηλές ταχύτητες, “μποτιλιαρίσματα” και όλα γενικά τα προβλήματα που γνωρίζουν, χρόνια τώρα, κάτοικοι και επαγγελματίες οδηγοί. Το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο αναλαμβάνει όλο το φόρτο των μετακινήσεων όχι μόνο προς τη πόλη αλλά κυρίως προς το λιμάνι, αθροίζοντας βαριά φορτηγά, ΙΧ, δημόσιες συγκοινωνίες.
- Διότι θα επιτρέψει την κατασκευή ενός ενδιάμεσου σταθμού, περίπου στο ύψος του “Κεράνη”, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες κατοίκους (Καμίνια, Παλαιά Κοκκινιά κ.α) που σήμερα αναγκάζονται να φτάνουν στον τερματικό σταθμό του Πειραιά και να επιστρέφουν “προς τα πίσω”. Κι αυτό χωρίς να αυξάνεται ο χρόνος της διαδρομής αφού η ταχύτητα στο υπόγειο δίκτυο είναι σχεδόν διπλάσια της σημερινής και καλύπτει τη χρονοκαθυστέρηση από την προσθήκη του νέου Σταθμού.
- Διότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που σήμερα είναι σε συνθήκες υποβάθμισης, υποχώρησης της σταθερής κατοίκισης και εγκατάλειψης.
- Διότι το έργο αυτό δεν απαιτεί ενέργειες απαλλοτρίωσης και έχει οριστική μελέτη, έχει έγκριση Περιβαλλοντικών όρων. Μπορεί αν δημοπρατηθεί σήμερα και να παραδοθεί σε 30 μήνες.
- Διότι μαζί με άλλα έργα και παρεμβάσεις (π.χ. “Παπαστράτος”, “Ιπποδάμεια” κλπ) θα αναβαθμίσει την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης, δημιουργώντας τους όρους για μια βιώσιμη και λειτουργική πόλη, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό ισοζύγιο αλλά τελικά και την αισθητική του χώρου και των χρήσεων.»