ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ όπως εστάλη στα μέσα μαζικής Ενημέρωσης
Η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά και αποφασιστικά βήματα, ίσως ανάλογα εκείνων που γίνονται στην «μάχη» κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού για την ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών του Δημοσίου. Αν η ψηφιοποίηση αυτή είχε προχωρήσει, πολλές από τις δραστηριότητες που αναγκαστικά οι πολίτες θα πρέπει να διεκπεραιώσουν με αυτοπρόσωπη επαφή τους με φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου θα μπορούσαν να γίνουν μέσω των υπολογιστών και κατά αναλογία όπως συμβαίνει με τις Δ.Ο.Υ., τις Τράπεζες και τα Επιμελητήρια. Οι κρίσεις και τα πολύτιμα συμπεράσματά τους θα πρέπει να αξιοποιηθούν με λιγότερες αυτοπρόσωπες επαφές των πολιτών με τους κρατικούς φορείς, λιγότερη ταλαιπωρία, αξιοποίηση χρόνου και συνακόλουθα κόστους από χαμένες ανθρωποώρες στην αναζήτηση και ανταλλαγή περιττών εγγράφων.
Επιταχυντής για την ψηφιακή μετάβαση και μία νέα αντίληψη, δυστυχώς γίνεται ο «αόρατος πόλεμος» ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, καθώς τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού προβλέπουν όπου είναι εφικτό την κατ´οίκον απασχόληση και εφαρμογή τηλε-εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι κάτι νέο, αφού οι τεχνολογίες βρίσκονται ενσωματωμένες στις εσωτερικές και εξωτερικές τους διαδικασίες. Τις μεγάλες εταιρίες ακολουθούν και οι μικρότερες κάνοντας την ανάγκη του κορονοϊού, φιλοτιμία. Αλλαγές υπάρχουν σε πολλούς τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι αναγκάζονται να μετασχηματίζονται με καταιγιστικό ρυθμό. Το γιγαντιαίο πείραμα που έχει υπαγορευτεί από την ανάγκη περιορισμού του COVID-19, λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και οι κοινωνίες καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Το Skype μπαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, και ο μαθητικός υπολογιστής από πείραμα της προηγούμενης δεκαετίας γίνεται αναγκαιότητα, ενώ οι ταχύτητες σύνδεσης που μπορούν να υποστηρίξουν video streaming γίνονται ο υπ’αριθμόν ένα παράγοντας επιτυχίας του εγχειρήματος.
Τα πάντα είναι πρωτόγνωρα και τα βιώνουμε με δυσάρεστο τρόπο σε ένα καθεστώς «εθελοντικής απομόνωσης» στη λογική «μένουμε σπίτι». Τουλάχιστον ας το κάνουμε να μοιάζει πως μας ανοίγει νέους εναλλακτικούς δρόμους γνώσης. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα κάνει το κύκλο της και θα περάσει, ας ελπίσουμε σύντομα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα αφήσει όμως πίσω της μία κοινωνία που θα έχει δοκιμάσει στην πραγματική ζωή εμπειρίες που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας. Τουλάχιστον ας κρατήσουμε τη διέξοδο που μας έδωσαν οι νέες τεχνολογίες και ας προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε το χάσμα των τεχνολογικών γενεών, αναθεωρώντας κάποια παραδοσιακά μοντέλα.
Η επόμενη «μάχη», αλλά σίγουρα όχι επικίνδυνη, όπως αυτή που δίνουμε σήμερα, πρέπει να είναι αύριο, αυτή της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, ώστε όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι να ισχύσει το «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Το Ε.Β.Ε.Π. δηλώνει, σύμμαχος στην όποια προσπάθεια αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση και θα συμβάλλει σε ένα «υγιές» περιβάλλον να βγει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.
Εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και συνταγογραφήσεις θα μπορούν να γίνουν από το κινητό ή τον υπολογιστή μας, με ένα “κλικ”. Σήμερα Σάββατο στην σκιά του «εφιάλτη» της εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάνει «πρεμιέρα» η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το #gov.gr#.