«Σήμα» για ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, επαναλειτουργίας των δικαστηρίων κ.α. δραστηριοτήτων έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του Mega, υπό τον όρο βέβαια, πρόσθεσε, ότι θα συνεχισθεί η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενώ έκανε ένα βήμα πιο πέρα, ανακοινώνοντας ότι «θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση».
Στη συνέχεια ο Α. Σκέρτσος κατέθεσε στοιχεία της συμπληρωματικής στρατηγικής που «έχουμε ανακοινώσει και θα εφαρμόσουμε από τις αρχές Απριλίου», και η οποία έχει ως στόχο, «το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό, κι έχουν στερήσει, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε ψυχικό, πολλά πράγματα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».
Αυτή η πολιτική, εξειδίκευσε, «θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να έχει ένα δωρεάν τεστ που να μπορεί να κάνει στο σπίτι του και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε ελεγχόμενα από τις αρχές Απριλίου». Μάλιστα ο Α. Σκέρτσος συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής δημόσιας υγείας την Παρασκευή – «είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά -. Εκεί, «τους παρουσιάσαμε τη στρατηγική μας, έγινε αποδεκτή, είναι κάτι που το είχε εισηγηθεί η επιτροπή το προηγούμενο διάστημα και η κυβέρνηση το υλοποιεί πλέον».
Ειδικότερα, «αξιοποιούμε τη δυνατότητα που δίνει η σύγχρονη επιστήμη να διαθέτουμε έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ που γίνονται με εύκολο τρόπο πλέον, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει έλεγχο της υγείας του και να ελέγχει υπεύθυνα την κοινωνική και ατομική του συμπεριφορά».
Επιπροσθέτως, «συζητήσαμε τα χρονικά ορόσημα με την επιτροπή κι έχουν γίνει επί της αρχής αποδεκτά», υπό τον όρο ότι θα συνεχισθεί η τάση που έχει διαφανεί τις τελευταίες ημέρες, «τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τις τελευταίες ημέρες έχουμε ευτυχώς λιγότερες εισαγωγές και περισσότερα εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας».
Ενώ, όπως διευκρίνισε, «δεν θέλω να δώσω οριστικές ημερομηνίες γιατί αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε με την επιτροπή. Εμείς σεβόμαστε το ρόλο των ειδικών και δίνουμε τον πρώτο λόγο και ρόλο σε εκείνους να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι μικρή αλλά καταγράφεται», επεσήμανε επίσης και πρόσθεσε:
«Αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι μαζί με τα τεστ που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό συμπληρωματικό πυλώνα στη στρατηγική μας για την ανίχνευση των θετικών κρουσμάτων και την απομόνωσή τους, μπορούμε να ανοίξουμε από τις αρχές Απριλίου το λιανεμπόριο, την εκπαίδευση». Για το σκοπό αυτό εξάλλου, ανακοίνωσε, θα γίνει μια συνεδρίαση με την επιτροπή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για την αξιολόγηση της κατάστασης.
Το self testing είναι, άλλωστε, «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει σύμφωνα με εκτενείς μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, να ελέγξουμε καλύτερα την πορεία της πανδημίας και να απομονώνονται οι θετικοί ασυμπτωματικοί φορείς. Το 1/3 των κρουσμάτων του covid είναι ασυμπτωματικοί, με το self testing (ο πολίτης) θα γνωρίζει ότι είναι φορέας και στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης θα ελέγχει πιο υπεύθυνα τη συμπεριφορά του. Αυτό πετυχαίνει η οικιακή ανίχνευση του ιού. Ταυτόχρονα, με τους στοχευμένους ελέγχους που θα γίνονται, γίνονται πολλαπλάσια τεστ από πέρυσι τέτοιο καιρό και από αυτά που κάναμε και στο β’ κύμα της πανδημίας, κάνουμε διπλάσια τεστ από τον Νοέμβριο και τα κάνουμε στοχευμένα», επέμεινε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για να συμπεράνει, «η Πολιτεία είναι σε θέση να ελέγχει περισσότερο και καλύτερα την πορεία της πανδημίας, πρέπει, επιτέλους, να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να “αναπνεύσει” η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των πολιτών».
Από την άλλη, «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Εδώ έχουμε κάποιες τάσεις που πρέπει να συνεκτιμήσουμε», όπως «τον σταδιακά υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «ως το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου αυτή η πληθυσμιακή ομάδα θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Θα έχει πολύ μεγαλύτερη άμυνα του ιού και δεν θα κινδυνεύει με βαριά συμπτωματολογία που οδηγεί στο νοσοκομείο. Αυτό μας πηγαίνει αυτομάτως σε οριστική χαλάρωση των μέτρων.
Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ο επιπολασμός του ιού είναι πιο αργός όταν έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Προτρέπουμε τον κόσμο και απελευθερώνουμε δραστηριότητες που τον βοηθούν να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνει σε πάρκα και πλατείες. Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα», ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Συμπερασματικά, «ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης φυσικά, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει αρκετά περισσότερο κλειστή από την πρωτοβάθμια, και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Και σίγουρα την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου και μετά».
Ερωτηθείς για τη στήριξη της οικονομίας από το κράτος, απάντησε ότι «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί λόγω της αναστολής δραστηριοτήτων τους που έχουν προκύψει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχουμε ρίξει περισσότερα από 30 δισ. στην αγορά εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα έχει αντέξει ως οικονομία περισσότερο, έχουν αποδώσει πολύ καλύτερα τα μέτρα μας από ό,τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έχουμε καταφέρει χάρη στα μέτρα στήριξης της εργασίας να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επί δέκα χρόνια είχαμε ταλαιπωρηθεί από μια μεγάλη ύφεση, κράτησε πολύ, στέρησε πάρα πολλές θέσεις εργασίας από την οικονομία. Τώρα μέσα στην πανδημία που ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ζωντανές τις θέσεις απασχόλησης -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ναι, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις», κατέληξε για το ζήτημα αυτό.
Η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ έκλεισε με κάποια διευκρινιστικά ερωτήματα για τα self tests:«Η πολιτική με τα δωρεάν self tests σε πρώτη φάση θα ισχύσει για τον Απρίλιο και τον Μάιο, και πλέον από τον Ιούνιο που θα έχουμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, καλύτερες καιρικές συνθήκες, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική που θα μπορεί να υποχωρήσει λίγο και θα συνεχίσει η στοχευμένη παρέμβαση σε testing από το κράτος. Αλλά, αν χρειαστεί να συνεχιστεί και το καλοκαίρι, θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι».
Ενώ, αυτό που, όπως ανέφερε έχει συμφωνηθεί με τους φαρμακοποιούς, είναι ότι «το τεστ παρέχεται δωρεάν για να πραγματοποιείται στο σπίτι. Είναι πολύ πιο απλό από το rapid test, άρα δεν υπάρχει κόστος για τους πολίτες». Αν, παρόλ’ αυτά, «κάποιος πολίτης επιθυμεί να λάβει καθοδήγηση ή να του κάνει το τεστ ο φαρμακοποιός, εφόσον το επιθυμεί και εκείνος, αυτό μπορεί να έχει ένα μικρό, συμβολικό αντίτιμο προφανώς για την υπηρεσία που θα παρέχει».
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ