Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ακίνητα: Διψήφια αύξηση ενοικίων σε Αθήνα, Πειραιά

Ακίνητα: Διψήφια αύξηση ενοικίων σε Αθήνα, Πειραιά

754
0

«Πρωταθλητές» των αυξήσεων στις τιμές ενοικίασης κατοικιών αναδεικνύονται κατά το 2021 τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλές περιοχές κατέγραψαν διψήφια ποσοστά ετήσιων αυξήσεων. Σύμφωνα με τη φετινή ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς για τις ενοικιάσεις κατοικιών, στο κέντρο της Αθήνας καταγράφεται ετήσια αύξηση κατά 11,6%, ενώ στα βόρεια προάστια η αύξηση διαμορφώνεται σε 16,7% και στα νότια σε 13,9%. Αντίστοιχα, στον Πειραιά παρατηρείται αύξηση κατά 12,7% και στη Δυτική Αττική τα ενοίκια σημειώνουν αύξηση κατά 4,2%.

Συνολικά, πάντως, στην Αττική η αύξηση διαμορφώθηκε σε 6,2% και στη Θεσσαλονίκη σε 9,4%, ενώ στην περιφέρεια τα ενοίκια δεν ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό υψηλότερο του 1,4%. Σύμφωνα με τη RE/MAX, σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση των ενοικίων το τελευταίο 12μηνο άγγιξε το 5%.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποδεικνύει το ράλι που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο στα ενοίκια των κατοικιών, παρά την πανδημία που μεσολάβησε και το «σοκ» που σημειώθηκε στην οικονομία. Επιπλέον, τα στοιχεία αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς προέρχονται από πραγματικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα από ένα δίκτυο 73 μεσιτικών γραφείων σε όλη τη χώρα.

 

Συνολικά στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 7 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, από 6,3 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Αντίστοιχα, στην περυσινή έρευνα της RE/MAX, η μέση τιμή στα βόρεια προάστια δεν είχε ξεπεράσει τα 7 ευρώ/τ.μ., ενώ φέτος ανέρχεται σε 8,2 ευρώ/τ.μ. Στα νότια προάστια το σημερινό κόστος ενοικίασης αγγίζει τα 7 ευρώ/τ.μ., από 6,6 ευρώ/τ.μ. το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας (lockdown) και η τηλεργασία ενίσχυσαν τη ζήτηση για ενοικιάσεις κατοικιών. «Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, έδωσε μια επιπλέον ώθηση στις τιμές», σημειώνει η ανάλυση της εταιρείας. Συμπληρώνει, δε, ότι «παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών, αναδεικνύοντας νέες ανάγκες που οδήγησαν με τη σειρά τους σε επιλογή ακινήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν, μέχρι στιγμής καταγράφονται θετικές επιπτώσεις στη ζήτηση και στις τιμές ενοικίασης». Η εταιρεία προσθέτει ότι το χαρακτηριστικό στοιχείο που συναντά κανείς στην αγορά ακινήτων σήμερα είναι σταθεροποίηση των τιμών, με ανοδικές τάσεις, δείγμα ότι ο κλάδος εμφανίζει σημαντική ανθεκτικότητα παρά την υγειονομική και οικονομική κρίση που έχουν μεσολαβήσει.

Τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας

Στο κέντρο της Αθήνας, σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20-25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ., με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 450 ευρώ. Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ίδιου μεγέθους και παλαιότητας με το κέντρο της Αθήνας, με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα, στα 340 ευρώ. Στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 410 ευρώ, με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα. Στα βόρεια και στα νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, καθώς διαμορφώνονται στα 800 και 750 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, από 81 έως 120 τ.μ., με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Οσον αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά, στην κορυφή βρίσκεται η καλή κατάσταση του διαμερίσματος, δηλαδή αν έχει ανακαινιστεί (79% των προτιμήσεων), αν έχει σύγχρονα κουφώματα (62% των προτιμήσεων), το αν διαθέτει θέσεις στάθμευσης (65%) και αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς (50%).

Πηγη kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.