Αρχική ΝΕΑ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ Έργα ανάπλασης και υποδομών ενέκρινε σε δήμους της Β’ περιφέρειας Πειραιά το...

Έργα ανάπλασης και υποδομών ενέκρινε σε δήμους της Β’ περιφέρειας Πειραιά το περιφερειακό συμβούλιο

1352
0

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει τις παρεμβάσεις, αναπλάσεις και τα έργα υποδομής σε όλη την περιοχή της Β΄ Πειραιά.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην ανάπλαση της περιοχής “Καστράκι” – χώρου έκτασης 21 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε το 1997 από τον ΟΛΠ στο δήμο Δραπετσώνας, προϋπολογισμού 3,56 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Το “Καστράκι” βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Δραπετσώνας, σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνιας οχύρωσης, η ανάδειξη της οποίας ολοκληρώνεται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής.

Σκοπός του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα πάρκο αναψυχής δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, με ζώνες υψηλής και χαμηλής φύτευσης, διαδρομές περιπάτου και ήπιες χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή ανοικτού θεάτρου, παιδικής χαράς και αναψυκτηρίου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη, το έργο συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη μεγάλη παρέμβαση που υλοποιείται στην περιοχή αυτή και δημιουργεί έναν πόλο υπερτοπικής εμβέλειας, που θα αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο καθιστώντας τον πόλο έλξης επισκεπτών. Παράλληλα θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφού θα αποδώσει χώρους πρασίνου και αναψυχής. Η δεύτερη σύμβαση αφορά την κατασκευή της οδού Αρεοπόλεως στο δήμο Περάματος, έργο προϋπολογισμού 1,26 εκατ. ευρώ από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Η οδός Αρεοπόλεως είναι περιφερειακή οδός του Άνω Περάματος, συνδέεται με την Περάματος – Λεωφ. Σχιστού και πέραν των άλλων, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, αφού μπορεί να θεωρηθεί ως 2η οδός διαφυγής στην περίπτωση μείζονος ατυχήματος στην περιοχή, η οποία συγκεντρώνει πολλές και μεγάλες αποθήκες καυσίμων (“καζάνια”).

Το έργο μήκος περίπου 400 μ. αναμένεται να συμβάλει επίσης στη βελτίωση της κυκλοφοριακής οργάνωσης και να ενισχύσει την λειτουργικότητα και την ευκολία πρόσβασης στο Άνω Πέραμα και σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας (βλ. Παιδικό Σταθμό).

Σημειώνεται ότι η μελέτη εκπονήθηκε το 2010 από τον δήμο Περάματος, χωρίς να υλοποιηθεί έως σήμερα και μπροστά στον κίνδυνο οριστικής εγκατάλειψης και ματαίωσης του έργου, η Περιφέρεια αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το έργο με ίδιους πόρους.

Η 3η Σύμβαση αφορά στην ανάπλαση εσωτερικών χώρων κοινής χρήσης στα οικοδομικά τετράγωνα κατοικίας μεταξύ των οδών Κύπρου – Ηλιουπόλεως – Αμυραδάκη και Αμερικανίδων Κυριών, του δήμου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, προϋπολογισμού 272.800 ευρώ (από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής).

Πρόκειται για μια προσφυγική γειτονιά (πέντε οικοδομικά τετράγωνα) σε άμεση γειτνίαση με τη “Μάντρα της Κοκκινιάς”. “Είναι προφανές” σημείωσε ο κ Γαβρίλης, “ότι το έργο αυτό δεν συνδέεται μονοσήμαντα με τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά ουσιαστικά συμβάλλει στη διαφύλαξη, ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και τη σύνδεσή της με την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σχολεία, και με το έργο αυτό θα αποδοθεί ένας αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένος χώρος και στη νέα γενιά”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.