Αρχική ΝΕΑ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ Έλεγχοι στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου μετά τη ρύπανση και πρώτα αποτελέσματα

Έλεγχοι στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου μετά τη ρύπανση και πρώτα αποτελέσματα

1267
0

Επίσκεψη στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου πραγματοποίησ,ε τη Δευτέρα (25/9/2017), ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης  και  στελέχη Διευθύνσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να υπάρξει μια σαφής αποτύπωση της εικόνας της αγοράς του ψαριού και ν’ ακολουθήσει υπεύθυνη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ενέργειες, που γίνονται για τη προστασία του καταναλωτή.

Στη διάρκεια της επίσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες συναντήθηκαν με τη Διοίκηση της Ιχθυόσκαλας και εκπροσώπους των επαγγελματιών αλιέων και συζήτησαν για τη διακίνηση του ψαριού από την Ιχθυόσκαλα.

Όπως αναφέρθηκε το αλιευμένο ψάρι από το Σαρωνικό αντιστοιχούσε, πριν από τη ρύπανση, μόλις στο 5% των ποσοτήτων, που διακινούνταν ημερησίως από την Ιχθυόσκαλα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αλιευμάτων προέρχεται από περιοχές εκτός του Σαρωνικού και ειδικότερα από το Ευβοϊκό και το Αιγαίο.  Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αλιευτικά διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα που επιτρέπουν την παρακολούθησή τους  από το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας και με το ηλεκτρονικό ημερολόγιο διευκολύνεται η  ιχνηλασιμότητα των αλιευμάτων.

Στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά:

  1. Λαμβάνει δείγματα μυδιών, τα οποία στέλνονται για εξέταση σε εξειδικευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και του «Δημόκριτου».

Μέχρι σήμερα (25/9/2017) έγιναν τέσσερις (4) δειγματοληψίες οστρακοειδών για να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί από τη ρύπανση. Τα δύο πρώτα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

  1. Γίνεται δειγματοληψία από ιχθυοκαλλιέργειες
  2. Γίνεται μακροσκοπικός έλεγχος αλιευμάτων, με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Μέχρι τώρα δεν εντοπίστηκαν περιπτώσεις αλιευμάτων που να έχουν μολυνθεί από πετρελαιοειδή λόγω του ναυαγίου του «Αγ. Ζώνη ΙΙ».

Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί  30 ιχθυοπαραγωγοί- έμποροι της Ιχθυόσκαλας, δεκάδες καταστήματα λιανικής πώλησης (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές, εστιατόρια κ.α) ενώ έγιναν δύο ενημερωτικές συναντήσεις με μέλη των αλιευτικών συλλόγων του Μόλου Δραπετσώνας- Κερατσινίου.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά με βάση 6μηνιαίο και διετή σχεδιασμό, προκειμένου να υπάρχει πλήρης προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με δειγματοληψίες των θαλάσσιων νερών που πραγματοποιούνται από το ΕΛΚΕΘΕ, ώστε να  υπάρχει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν οι δειγματοληψίες και οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε οστρακοειδή και ψάρια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης δήλωσε: «Η παρουσία μας στην Ιχθυόσκαλα υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της Περιφέρειας  για την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Δεσμευόμαστε ότι θα ενημερώνουμε υπεύθυνα για τα αποτελέσματα των ελέγχων, ώστε οι καταναλωτές να είναι πλήρως ενημερωμένοι».

Ο ίδιος ζήτησε να γίνει γρήγορα η διαδικασία αποτίμησης και κοστολόγησης της ζημιάς απο τη ρύπανση, που υπέστησαν αλιείς, επαγγελματίες κ.α. προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσής τους.

Προηγούμενο άρθροΠορεία έργων επέκτασης του τραμ στον Πειραιά το μήνα Αύγουστο 2017
Επόμενο άρθροΟ Τάκης Λεμονής (ξανα)αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.