Αρχική ΟΛΠ Στις 12/1 το άνοιγμα των προσφορών για τον ΟΛΠ

Στις 12/1 το άνοιγμα των προσφορών για τον ΟΛΠ

1492
0

Όπως δείχνουν η κινεζική Cosco είναι κατά πάσα πιθανότητα ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την απόκτηση του 51% (συν 16%) των μετοχών του ΟΛΠ αφου ο Κινεζικός κολοσσός ήταν η μόνη εταιρεία που έγκαιρα προσήλθε χθες και υπέβαλε τη δεσμευτική προσφορά της στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε το 2014 το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η COSCO μάλλιστα κατέθεσε τη δεσμευτική της προσφορά χθες το μεσημέρι (15.00 ώρα Ελλάδος), δηλαδή περίπου τέσσερις ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία.Μέχρι στιγμής βέβαια παραμένει άγνωστο σε όλους αν τελικά υπήρξε κι άλλη προσφορά, πέραν της επιβεβαιωμένης από την Cosco, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.

Χαρακτηριστικά η χθεσινή λιτή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016 με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών»,

Στο διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ είχαν εξουσιοδοτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ,να υποβάλουν προσφορές η APM Terminals (Maersk) από τη Δανία , η ICTS από τις Φιλιππίνες και φυσικά η COSCO απο την Κίνα/

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σημερινή έντυπη έκδοση της Καθημερινής το ενδιαφέρον μετατοπίζεται κυρίως στο ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος που προσφέρει η Cosco για το 51% των μετοχών του ΟΛΠ, συν το 16% που θα αναλάβει σε περίοδο 5 ετών.

Αυτό το επιπλέον για να μεταβιβαστεί στον πλειοδότητη του διαγωνσμού , προϋποθέτει τη διενέργεια επενδύσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Το άνοιγμα της προσφοράς της εταιρείας θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου, μαζί με το άνοιγμα των αποτιμήσεων του ΟΛΠ από τους δύο ανεξάρτητους οίκους, Cantor και American Appraisal Hellas, που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.Για αυτό και πηγαίνει το άνοιγμα μετα τις διακοπές των Χριστουγέννουν ώστε να παρευρίσκονται όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων προαναφερθέντων και των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Για να πάρει το 51% του ΟΛΠ ο κολοσσός απο την κίνα θα πρέπει το τίμημα της Cosco να ξεπερνά τη μεγαλύτερη αποτίμηση από τους δύο οίκους και συνεπώς η προσφορά θα γίνει αποδεκτή. Όμως αν η προσφορά είναι χαμηλότερη από την υψηλότερη αποτίμηση του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει τη βελτίωσή της και αν και η βελτιωμένη προσφορά δεν ξεπερνά την υψηλότερη αποτίμηση τότε ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.

Όπως γινεται κατανοητό το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο, όπως το έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν (ΟΠΑΠ, Ελληνικό κ.ά.).

Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Ήταν μάλιστα θέληση του κ.Πιτσιόρλα να διασφαλίσει περαιτέρω τη διαδικασία αυτή για αυτο καιπρότεινε και τελικά πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη του δεύτερου αποτιμητή, που απαρτίζεται από τις εταιρείες Αmerican Appraisal και Επενδυτική Τράπεζα.

Ολα συνηγορούν ότι ο Λιμένας Πειραιά εισέρχεται πιο δυναμικά στον «δρόμο του μεταξιού» που τώρα χτίζουν οι Κινέζοι. Δύσκολα η COSCO θα «κακοκαρδίσει» το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση και ότι το τίμημα θα είναι αρκούντως κατάλληλο, ώστε να μη ναυαγήσει το στρατηγικό σχέδιο.

Για να καταλαβεί κανείς τη δυναμη που θα έχει η  Cosco  πλέον στο Λιμάνι του Πειραιά ,αξιζει να αναφερθεί οτι με τους δύο προβλήτες ελέγχει εν δυνάμει το 70% της αξίας του ΟΛΠ. Με την προεξοφλούμενη εξαγορά του 51% (+16%) απλά ανεβάζει περαιτέρω αυτή την αξία συμμετοχής στο 90% ή και περισσότερο του Λιμένα Πειραιά!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.