Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Κινητήριος μοχλός για τη COSCO ο Πειραιάς το 2017 – Έσπασε ρεκόρ...

Κινητήριος μοχλός για τη COSCO ο Πειραιάς το 2017 – Έσπασε ρεκόρ μετακίνησης το 2016

2226
0
Μετά την εξαγορά του 51% του ΟΛΠ Α.Ε. από τη μητρική China Cosco Shipping, ο στόχος της διοίκησης για το 2017 στη δραστηριότητα των κοντέινερ εστιάζεται στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων δρομολογίων εταιρειών τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στόχος που κρίνεται δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα. Η πρόκληση είναι διπλή: Αφενός ο σχηματισμός νέων μεγάλων διεθνών συμμαχιών ναυτιλιακών γραμμών έχει ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ των πελατών του ΟΛΠ και αφετέρου εντείνεται ο ανταγωνισμός που δέχεται στην ανατολική Μεσόγειο ο Πειραιάς. Τόσο από προϋπάρχοντες λιμένες όπως του Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και της Σμύρνης στην Τουρκία όσο και από ανερχόμενους όπως η Χάιφα και το Ασντότ στο Ισραήλ αλλά και η Λεμεσός στην Κύπρο.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το λιμάνι του Πειραιά είχε διαχειριστεί 3,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 2,77 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων κατά το αντίστοιχο διάστημα (Ιανουάριος-Νοέμβριος) του 2015. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2015, η εταιρεία διακίνησε 3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Από τα λιμάνια εκτός Κίνας και μάλιστα από εκείνο του Πειραιά αναμένεται να προέλθει η ανάπτυξη του ομίλου της Cosco Shipping Ports κατά το 2017, αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τις προβλεπόμενες απώλειες που θα προκύψουν από τα λιμάνια που ελέγχει η εταιρεία στην Κίνα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Πειραιάς «έτρεχε» με ρυθμό αύξησης της τάξεως του 15,7% αναφορικά με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά το 11μηνο του 2016.

Σε πρόσφατη ανάλυση η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο κινεζικός όμιλος διαχείρισης λιμένων έχει «κληρονομήσει» μια σειρά λιγότερο ανταγωνιστικών λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κίνα από την China Shipping Ports Development, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Cosco, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Τα εν λόγω λιμάνια κρίνονται περισσότερο ευάλωτα στις δομικές αλλαγές που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο στον λιμενικό κλάδο παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να προβλέπεται στασιμότητα του όγκου των φορτίων που θα διακινηθούν από τη Cosco φέτος. Μάλιστα, αν δεν υπήρχε η ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων της εταιρείας που λειτουργεί αντισταθμιστικά, είναι πιθανό να προέκυπτε ακόμα και πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το λιμάνι του Πειραιά είχε διαχειριστεί 3,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 2,77 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων κατά το αντίστοιχο διάστημα (Ιανουάριος-Νοέμβριος) του 2015. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2015 η εταιρεία διακίνησε 3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Σε μηνιαία βάση, τον Νοέμβριο διακινήθηκαν 267,1 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 245,1 χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων κατά τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μια άνοδος της τάξεως του 9%

Με νέο ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, στα 3,450 εκατομμύρια TEU θα κλείσει το 2016 η θυγατρική της Cosco στον Πειραιά ΣΕΠ Α.Ε. που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Παράλληλα, ο ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) υπερέβη τους στόχους που είχε θέσει για ανάπτυξη 10% φέτος, αφού η αύξηση της διακίνησης διαμορφώνεται κοντά στο 15%.

Ομως, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην «Κ» κύκλοι της εταιρείας, «θα μπορούσε όπως αποδεικνύεται τώρα να έχει υπερβεί εύκολα και κατά πολύ ακόμα και το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 3,5 εκατ. TEU εάν δεν είχαν δημιουργηθεί τόσα προβλήματα από τις αλλεπάλληλες αβαρίες στις πλοηγίδες της πλοηγικής υπηρεσίας, τις απεργίες που κράτησαν ανενεργά αρκετές μέρες φέτος τα ρυμουλκά αλλά και τα προβλήματα στις αρχές του 2016 στη σιδηροδρομική διασύνδεση με την Ευρώπη λόγω του παρατεταμένου μπλόκου από τους μετανάστες στην Ειδομένη, το οποίο αναδρομολόγησε φορτία για άλλα λιμάνια».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο Πειραιάς υπερσκέλισε το λιμάνι του Σουέζ στην Αίγυπτο, που μέχρι και το 2015 αποτελούσε τη μεγαλύτερη, με βάση τουλάχιστον τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων που διαχειριζόταν, εγκατάσταση της Cosco εκτός Κίνας.

Ο Πειραιάς κρατήθηκε υψηλά στην κατάταξη των μεσογειακών λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων και παρά το γεγονός πως η διακίνηση στον προβλήτα Ι, τον οποίο διαχειριζόταν μέχρι το φθινόπωρο ο ΟΛΠ, έχει υποδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο έτη εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων αλλά και παρατεταμένων απεργιών. Ειδικότερα, ο προβλήτας Ι αναμένεται να κλείσει το 2016 με 270.000 κοντέινερ έναντι 293.000 το 2015, 598.000 το 2014 και 644.000 το 2013. Η αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων, η βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2017 και έχουν προϋπολογιστεί σημαντικές δαπάνες στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ γι’ αυτό τον σκοπό.

 

Νωρίτερα, πιθανότατα τον Μάιο, αναμένεται να παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία το έργο του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ αλλά και του νέου προβλήτα των πετρελαιοειδών. Πρόκειται για μια επένδυση 230 εκατ. ευρώ για το εμπορικό κομμάτι και άλλων 20 για τον σταθμό καυσίμων που χρηματοδοτήθηκε από την Cosco και εντάσσεται στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού του 2014, ο οποίος δεν σχετίζεται με τις νέες επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει ο κινεζικός όμιλος στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς του 67% του ΟΛΠ. Ηδη, εδώ και λίγους μήνες ο δυτικός προβλήτας ΙΙΙ λειτουργεί πιλοτικά αλλά με σημαντικούς ήδη όγκους. Το έργο ανεβάζει τη δυναμικότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται ο ΣΕΠ Α.Ε. στα 6,8 εκατ. εμπορευματοκιβώτια και μαζί με τον προβλήτα Ι το λιμάνι του Πειραιά θα προσεγγίσει σε δυναμικότητα 7,5 εκατ. μονάδων.

Με πληροφορίες απο την Kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.