Αρχική ΟΛΠ Ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ : Τι είπε ο Δήμαρχος Πειραιά στη Βουλή των Ελλήνων

Ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ : Τι είπε ο Δήμαρχος Πειραιά στη Βουλή των Ελλήνων

1701
0

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, πραγματοποίησε ομιλία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για το Νομοσχέδιο που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς,  το οποίο έχει εισαχθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Ο κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:

«Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω ένα παράπονο. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να ειδοποιούμαστε στις 12:30 η ώρα για να έρθουμε στις 16:00 στη Βουλή για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Στον Δήμο Πειραιά συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, με σημαντικά θέματα, με  49 δημοτικούς συμβούλους, το οποίο και αναβλήθηκε.

Θα κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή για τη θέση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πειραιά και θα υπεισέλθω μετά επί της συμβάσεως παραχώρησης. Η θέση της Δημοτικής Αρχής, ήταν εξ αρχής ενάντια στην πώληση των μετοχών του Ο.Λ.Π. Αυτό συνέβαινε και κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2014, αλλά και με την ανάληψη των καθηκόντων τον Σεπτέμβριο του 2014.

 

Στην κατεύθυνση αυτή,  ο Δήμος  πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ομόφωνα αποφάσισε, να προτείνει στην τότε κυβέρνηση τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στα όρια του Δήμου Πειραιά, προκειμένου να αποφύγουμε την πώληση των μετοχών, για το οποίο είχαμε άποψη ότι δεν έπρεπε να συμβεί.

Παρόλα αυτά,  για να έρθω πιο κοντά στο σήμερα, μετά τον Αύγουστο του 2015, ήταν σαφής πια η πρόθεση της πλειοψηφίας των βουλευτών του Κοινοβουλίου, όταν 260 βουλευτές  ψήφισαν τη νέα συμφωνία στην  οποία υπήρχε και η πώληση των μετοχών του Ο.Λ.Π. Τότε αντιληφθήκαμε και νομίζω πως όποιος θέλει να δει την πραγματικότητα κατάλαβε, ότι η πορεία δεν ήταν αναστρέψιμη. Ως εκ τούτου, προσήλθαμε σε ένα διάλογο με το ΤΑΙΠΕΔ ως Δήμος ΠειραιάΕκτιμώ ότι όταν μιλάμε με το ΤΑΙΠΕΔ, μιλάμε με την ελληνική κυβέρνηση, πιστεύω ότι το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει με εντολή και έγκριση  της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥπουργούΆρα προσήλθαμε καλόπιστα σε ένα διάλογο με το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να βάλουμε τους δικούς μας άξονες στη νέα σύμβαση παραχώρησης και στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε όλη την περιοχή του Πειραιά

Τα θέματα τα οποία θέσαμε στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ επικεντρώνονταν σε πέντε τομείς. Ο πρώτος αφορά το πρωτόγνωρο, παγκόσμιο φαινόμενο, οι Δήμοι που έχουν αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά να μην έχουν οποιοδήποτε αντισταθμιστικό όφελος, παρά μόνο την επιβάρυνση της πόλης από τη λειτουργία του λιμανιού σε αντίθεση με όλα τα λιμάνια της Ευρώπης, το 97%,  το 98% των λιμανιών που οι Δήμοι είναι μέτοχοι ή κύριοι ή αν μη τι άλλο έχουν ένα σημαντικό έσοδο. Προσήλθαμε στη διαβούλευση με μια άποψη ότι θα έπρεπε το 5% του τζίρου του Ο.Λ.Π. από το 2% που έπαιρνε το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς λόγο κατ΄ εμέ, γιατί πιστεύω θα έπρεπε και το 2% να μοιράζεται στους παραλιμένιους Δήμους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το έπαιρνε το Ελληνικό κράτος, να πάει στο 5% και να μοιραστεί αναλογικά στους 4 παραλιμένιους Δήμους. Μετά από μια διαβούλευση το ποσοστό έχει καταλήξει στο 3,5%. Έγινε μια παραγωγική συζήτηση και σε κάποιο βαθμό ικανοποιήθηκε το δικό μας αίτημα.

Το δεύτερο θέμα ήταν η παρουσία του Δημάρχου Πειραιά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, εσαεί και όχι μόνο τα πέντε χρόνια. Καλύφθηκε η πενταετία από τις τρεις θέσεις που έχει το ΤΑΙΠΕΔ, που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο η μια θέση δόθηκε εκ της ιδιότητος του, στον Δήμαρχο Πειραιά. Αυτό είναι θετικό αλλά έχει  όμως ημερομηνία λήξης την πενταετία. Για εμάς θα έπρεπε το Κοινοβούλιο να φροντίσει, ώστε η παρουσία του εκάστοτε Δημάρχου Πειραιά για ιστορικούς και λειτουργικούς λόγους να παραμείνει στο  Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.ΛΠ εσαεί. Είναι ντροπή για το λιμάνι του Πειραιά να μην είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος της πόλης στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσει το Κοινοβούλιο και να βρούμε λύσεις και μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας.

Το τρίτο είναι οι επενδύσεις. Θεωρώ πως είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί ένας Οργανισμός Λιμένος, είτε είναι δημόσιος είτε ξένων συμφερόντων, να έχει μια εντελώς διαφορετική αναπτυξιακή λογική από ότι η πόλη του Πειραιά, και οι άλλες πόλεις γύρω από το λιμάνι. Αυτό που θέλαμε είναι να έχουμε ουσιαστικό λόγο στο επενδυτικό πλάνο του Ο.Λ.Π., τουλάχιστον σε αυτά που αφορούν την πόλη του Πειραιά και νομίζω ότι όλα αφορούν την πόλη του Πειραιά. Ακόμη και οι λιμενικές εγκαταστάσεις αφορούν έμμεσα ή άμεσα την πόλη του Πειραιά και τους δημότες. Αυτό επετεύχθη κατά 50%, θα υπάρχει δηλαδή διαβούλευση πριν αποφασίσει ο Ο.Λ.Π., αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα είναι καθοριστική ή ουσιαστική ή μπορεί να μην είναι ουσιαστική ή καθοριστική διότι τον τελευταίο λόγο  θα έχουνκαι λογικό είναι έως ένα βαθμόοι νέοι μέτοχοι. Αυτό αφορά και ένα κομμάτι της Πολιτιστικής Ακτής.

Υπήρχε στα πλάνα της προηγούμενης Διοίκησης του Ο.Λ.Π., η επιθυμία να φτιαχτεί μια πολιτιστική ακτή στον Πειραιά στη χερσαία λιμενική ζώνη. Ανεξάρτητα αν είχα διαφορετική γνώμη και πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά, δεν μπορούν να απουσιάζουν οι Δήμοι από την ανάπτυξη που θα υπάρξει και τις επενδύσεις στη χερσαία λιμενική ζώνη. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι πόλεις του Πειραιά, του Περάματος, του Κερατσινίου της Δραπετσώνας, της Σαλαμίνας, είναι αποκομμένες από τη λειτουργία του λιμανιού όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να  βρούμε τρόπους να επιτευχθεί αυτό στην πορεία.

Το τέταρτο θέμα αφορά παλαιές διεκδικήσεις που υπάρχουν σε κομμάτια της χερσαίας λιμενικής ζώνης, από αυτή δηλαδή που παραχωρείται. Για το ποιός είναι ο ιδιοκτήτης. Υπάρχει έκθεση των υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά η οποία έχει κατατεθεί αρμοδίως στην ελληνική κυβέρνηση. Η άποψη του ΤΑΙΠΕΔ ήταν και παραμένει από όσο γνωρίζω ότι αν ποτέ τεκμηριωθεί και αποδεχθεί το ελληνικό δημόσιο ότι πράγματι ο Δήμος Πειραιά έχει την κυριότητα πάνω στον χώρο αυτό,  θα πρέπει να αποζημιωθεί ο Δήμος γι αυτά τα στρέμματα και είμαστε επαναλαμβάνω, σε διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση γι αυτό, η οποία θα συνεχιστεί.

Και ένα τελευταίο θέμα, αφορά το μεγάλο ζήτημα, των τελευταίων ημερών τα εργασιακά θέματα των ανθρώπων που εργάζονται στον Οργανισμό για τα οποία θα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση -έχω δει και δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργώννα διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους στο υψηλότερο δυνατό βαθμό όπως διασφαλίστηκαν  όταν μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Δεν βλέπω τον Δήμαρχο Περάματος εδώ, αλλά και για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος είναι πολύ σημαντικό να γίνουν επενδύσεις, να κρατηθεί ένας κλάδος, που δεν αφορά άμεσα το Δήμο Πειραιά, αλλά  οι εργαζόμενοι στη Ζώνη είναι όλοι Πειραιώτες και μας ενδιαφέρει το ίδιο, ανεξάρτητα αν είμαστε Δήμαρχοι ο καθένας σε μια διαφορετική όμορη κοντινή πόλη. Σας ευχαριστώ».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.