Αρχική ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ Δημοτική Πινακοθήκη : Εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων θεάτρου σκιών της οικογένειας...

Δημοτική Πινακοθήκη : Εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων θεάτρου σκιών της οικογένειας Χαρίδημου

1616
0

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά εγκαινίασαν χθες,  την έκθεση έργων  από την πλούσια συλλογή φιγούρας του θεάτρου σκιών τριών γενεών της οικογένειας Χαρίδημου,  στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης,  Φίλωνος 29 (κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου).

Την έκθεση διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία  με τον Ο.Π.Α.Ν..

 

 

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:

«Eίναι πολύ σημαντική η  σημερινή μέρα. Είναι μια μεγάλη επιστροφή η επιστροφή Χαρίδημου στον Πειραιά, μέσα από αυτήν την έκθεση, σε έναν υπέροχο χώρο, όπως είναι η Δημοτική Πινακοθήκη.

Μια οικογένεια με πολύ μεγάλη προσφορά στο θέατρο σκιών.  Πατέρας, αδερφός –  οι οποίοι δεν ζουν – ο κ.  Χαρίδημος, μεγάλοι Καραγκιοζοπαίχτες,  Πειραιώτες, ξεκίνησαν από εδώ.  Η έκθεση αλλά και όσα θα ειπωθούν εδώ τις επόμενες βδομάδες είναι μια  ευκαιρία, ώστε όλοι  να μάθουμε  την ιστορία του Χαρίδημου στον Πειραιά.

Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της κυρίας Ειρήνης Νταϊφά, αλλά  και της κυρίας Μπαφούνη και του κ.  Τσεκούρα και όλων όσων δούλεψαν για να γίνει αυτή η έκθεση.

Χαίρομαι που θα  επισκεφτούν την έκθεση σχολεία.  Εκτιμώ το θέατρο σκιών, όχι μόνο γιατί αρέσει πολύ στον γιο μου, αλλά γιατί πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη παράδοση για τη χώρα μας.  «Περνάει»  σημαντικά μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους. Ειδικά στις μέρες μας, θα έλεγα, ότι θα μπορούσαν να αξιολογηθούν περισσότερο τα μηνύματα που «περνάνε» αυτές οι παραστάσεις στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Θεωρώ ότι και η συγκυρία και η εντοπιότητα – ότι ξεκίνησε στον Πειραιά -και το θέμα, όλα συνηγορούν ότι κάναμε μια σωστή επιλογή που διοργανώνουμε  αυτή την έκθεση αλλά θα ήθελα περαιτέρω συνεργασίες με τον κ. Χαρίδημο, πέραν της εκθέσεως αυτής και τα επόμενα χρόνια. Να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε στην πόλη του Πειραιά για μικρούς και μεγάλους.

Να ευχαριστήσω όσους δούλεψαν και όσους είναι σήμερα εδώ. Να καλέσω όσους περισσότερους Πειραιώτες –  και επισκέπτες της πόλης  φυσικά  –  και τα σχολεία μας να έρθουν στην έκθεση. Να είστε καλά όλοι, συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ».

Η  Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, επισήμανε:

«Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου. Να πω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω πολύ κόσμο εδώ. Είναι  εδώ και μια πολύ αγαπητή μας φίλη. Είναι εξαιρετικό λόγω του ότι είναι Ελληνίδα,  αλλά στην πραγματικότητα είναι  και Παναμέζα. Έχουμε εδώ  και την Πρόξενο του Παναμά την κυρία Παπαδίκη. Είναι μεγάλη μας χαρά  που την έχουμε εδώ με το επιτελείο της  από το  γραφείο της.

Επίσης, να σας πω ότι είμαι κατενθουσιασμένη σήμερα, λόγω του ότι  βλέπω –  κάτι που θα λατρέψει και ο Δήμαρχος όταν του το πω  – ότι εδώ πέρα έχουμε και το Πόρτο Λεόνε, έχουμε τον Λέοντα του Πειραιά, οπότε να επανέλθουμε και να πούμε Δήμαρχε αυτό που λέμε πάντα : όπως η Αθήνα προσπαθεί να γυρίσει πίσω τα μάρμαρά της, του Παρθενώνα, έτσι κι εμείς θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να γυρίσουμε πίσω τον Λέοντα του Πειραιά γιατί πραγματικά ο Πειραιάς είναι Πόρτο Λεόνε και αυτό είναι και το μεγάλο μας σύμβολο, το υπέροχο λιοντάρι στην είσοδο του λιμανιού μας.

Αγαπητέ μου Γιάννη, αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητές φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι είναι μεγάλη χαρά για μένα να σας υποδέχομαι με τη σειρά μου στο όμορφο κτήριο της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, που πάντα φιλοξενεί εκθέσεις υψηλής αισθητικής, όπως η σημερινή και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Καραγκιόζη του  Χαρίδημου ξανά στον Πειραιά μας.

Το θέατρο σκιών, ο ελληνικός Καραγκιόζης μπορεί να χαρακτηριστεί ως η συμπύκνωση της λαϊκής σοφίας, εκφράζοντας ένα κράμα εμπειριών από την πολιτική και κοινωνική ζωή του απλού κόσμου που στοχεύει στην ψυχαγωγία του. Ο καραγκιοζοπαίχτης με σκηνή του τον μπερντέ και έχοντας ως εκφραστικά του μέσα τις φιγούρες, τον λόγο, την κίνηση, τη μουσική και το τραγούδι, αντλεί την έμπνευσή του από την ιστορία της μυθολογίας, τις λαϊκές παραδόσεις και τη σύγχρονη καθημερινότητα. Ο θίασος των χάρτινων  ηρώων του δίνει με μία αυθεντική γοητεία υπόσταση στην ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα.

Η άκρως  ενδιαφέρουσα ιστορία του ελληνικού Καραγκιόζη «ζωντανεύει» μέσα από τη συλλογή φιγούρας θεάτρου σκιών Σωτήρη Χαρίδημου, που φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μια και μαζί με τις ωραίες και γεμάτες δύναμη φιγούρες που μας ταξιδεύουν στον κόσμο των σκιών, συνυπάρχει και η ιστορία της οικογένειας Χαρίδημου, που εδώ και τρεις γενεές υπηρετεί με πίστη, πάθος, αξιοπρέπεια και ταλέντο το θέατρο σκιών. Μια οικογένεια γνήσιων καλλιτεχνών, που αγάπησαν όσο λίγοι τον Καραγκιόζη και αυτή την αγάπη τους κατάφεραν να μας την μεταδώσουν αμόλυντη και ανόθευτη.

Ας  αφεθούμε  όμως στη μαγεία του θεάτρου σκιών και ας ταξιδέψουμε στην ιστορία της οικογένειας Χαρίδημου.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας. Επίσης, να υπενθυμίσω σε όλους ότι τη Δευτέρα 27 του μηνός θα υπάρξει μια πάρα πολύ ωραία παράσταση, με ανοιχτή την είσοδο στον κόσμο, που θα είναι ο «Καραγκιόζης ψαράς», την οποία ελπίζω να καταφέρουμε όλοι να τη χαρούμε.  Σας εύχομαι να περάσετε μια πολύ όμορφη βραδιά και καλή επιτυχία στον κύριο Χαρίδημο, στην έκθεση του.  Να  είστε καλά, ευχαριστούμε πολύ».

Η  Πρέσβης  του Παναμά στην Ελλάδα κ. Cristina Liakopoulos de Papadikis, στον  σύντομο χαιρετισμό τηςανέφερε:

«Πρώτα απ όλα θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο και την κα Νταϊφά που με καλεί σε ό,τι γίνεται στον Πειραιά. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πάω σε όλα, αλλά όταν μπορώ, χαίρομαι πάρα πολύ και το κάνω με πολύ ευχαρίστηση.

Θέλω να πω ότι δεν περίμενα στη ζωή μου να γνωρίσω τον κ. Χαρίδημο. Μπορώ να πω ότι από μικρή που πήγαινα πολλές φορές με τον πατέρα μου να δω Καραγκιόζη, δεν το περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα είχα την τιμή  να σας γνωρίσω. Συγχαρητήρια. Σας εύχομαι τα καλύτερα και στην εκδήλωση καλή επιτυχία. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

 

Ο κ. Σωτήρης Χαρίδημος στην ομιλία τουτόνισε:

«Να σας πω δύο λόγια :  πόσο αγαπώ τον Πειραιά. Ο Θεός πρώτα έφτιαξε τον Πειραιά  και μετά τους πρωτόπλαστους.  Τον αγαπώ τόσο πολύ διότι  θυμάμαι όταν  έπιανα  καβούρια στο Πασαλιμάνι από πάνω ο μπαμπάς μου έπαιζε Καραγκιόζη και  μου φώναζε : «έλα μικρέ μέσα να βοηθήσεις».

Έχω ένα βίωμα με τον Πειραιά. Πολλές φορές όταν μεγαλώνει ο άνθρωπος τα φέρνει πίσω  όλα.  Τι να πω;  την αύρα, τα παιδιά,  τους φίλους, την αγάπη για το Καραϊσκάκη, την καρβουνόσκονη. Κύριε του ‘λεγα σε παρακαλώ πηγαίνετε μέσα, στο γήπεδο; Είχε μία τρύπα που κόβανε τα εισιτήρια. Έβαζα το κεφάλι μου μέσα και με τράβαγε για να δω τον Κουρουκλάτο, τον Βάζο, τον Χέλμη.

Έναν πατέρα με πολλά λεφτά. Ο Χαρίδημος μάζευε. Ταμπούρια, Άγιο Διονύση, όλο τον Πειραιά,  Κορυδαλλό, Αθήνα,  Καλλιθέα, 45.000 εισιτήρια τη σεζόν, ένα γήπεδο Καραϊσκάκη. Αυτά καταγράφονται, ποτέ δεν λέω ψέματα.

Είμαι  άνθρωπος ήσυχος, αγαπώ την τέχνη, συνεχίζω την ιστορία του πατέρα μου. Αυτό που ήθελα από τον κύριο Δήμαρχο –  εντάξει και η Αθήνα καλή είναι,  γιατί Πειραιάς και Αθήνα είναι αδερφάκια  – αλλά ο Πειραιάς πρέπει να στεγάσει την παράγκα του Χαρίδημου. Με το πινέλο μου πηγαίνω στο δικό μου κόσμο και έτσι μπορώ και ζω.  Αυτό  είναι βίωμα από τον πατέρα μου. Τρεις η ώρα το βράδυ ζωγράφιζε τις φιγούρες για την επόμενη παράσταση.

Ξέρετε τι είναι να γίνεται ο βομβαρδισμός του  Πειραιά, να με έχει η μητέρα μου κάτω από ένα τραπέζι, τόσο μικρούλι και να πέφτουν οι βόμβες από τους συμμάχους;  Ήμασταν εφτά παιδιά και λεγόμαστε τα «Χαριδημάκια». Μας ήξερε όλος ο κόσμος. Δουλεύαμε όλοι στον πατέρα μας. Ο πατέρας μου επειδή ήταν επιχειρηματικό μυαλό, τον χειμώνα χώριζε το θέατρο στα δύο και το έκανε ταβέρνα: «το στέκι του Χαρίδημου». Ποιος ηθοποιός της παλιάς σχολής δεν πέρασε από εκεί:  τι Τσαρούχηδες, τι Κατράκηδες, τι  Μελίνα, τι δεν πέρασε!

Έζησα τόσο πολύ τον Πειραιά που τον αγαπώ τόσο πολύ.  Αυτό  που θέλω είναι ό,τι έχω και δεν έχω να το φέρω στον Δήμο του Πειραιά, να έρχονται τα παιδιά, γιατί τα παιδιά μας είναι η «ουρά» μας.  Πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά όπως τα  αγαπάω εγώ και όλος ο κόσμος.  Να είμαστε οικογένειες πια διότι  έχει παραγίνει το πράμα.  Λέγοντα  ψέματα,  υποσχέσεις. Όλοι οι Υπουργοί που πέρασαν έλεγαν : ναι Χαρίδημε στη Σουηδία, μόλις γυρίσουμε. Στον απόδημο Ελληνισμό. Στη ζωή μου δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ. Θα πάρω από αυτό το παιδάκι  που πέρασε Κατοχή; Και  μ΄ αυτά τα  λεφτά θα πάρει ο φτωχός δύο φρατζόλες ψωμί.  Να πάρω από αυτό το παιδάκι;  Ποτέ μου.  Το κάνω εις μνήμην του πατέρα μου και του αδερφού μου.

Και λέει ο Σταύρακας και τελειώνω:

-Βρε καραγκιοζάκο- του λέει- ο Θεός κάνει παρέα με τους Πειραιώτες.

-Τι λες βρε Σταύρο;

-Αλήθεια σου λέω.

– Που τον είδες;

-Στα καρβουνιάρικα.

Να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν για να γίνει αυτή η έκθεση. Επίσης τον Δήμαρχο Πειραιά και το Διοικητικό Συμβούλιο. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Επίσης, χαιρετισμό στην εκδήλωσηαπηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Κατσικάρος.

Για το Μουσείο Χαρίδημου που βρίσκεται στο Θησείο  και την ιστορία της οικογένειας Χαρίδημου μίλησε η δικηγόρος – ποινικολόγος, συνεργάτης του Μουσείου Χαρίδημουκα Λουκία Σταυρίτη.

Στον προγραμματισμό των δράσεων οι οποίες σχετίζονται με τον «Καραγκιόζη του Χαρίδημου ξανά στον Πειραιά», θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές των σχολείων να επισκεφθούν και να λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης και να παρακολουθήσουν την παράσταση: «Ο Καραγκιόζης ψαράς», την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017,  ώρα 19.00.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις  10  Δεκεμβρίου 2017 (τηλ. 210-4101402)

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης  : καθημερινές 10.00-14.00  και 17.30-21.00

Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 14:00 –   Είσοδος  ελεύθερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.