Αρχική ΟΛΠ Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του ΟΛΠ για τα έργα

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του ΟΛΠ για τα έργα

1144
0

To Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε χθες, σε σχηματισμό Ολομέλειας υπό την πρόεδρο του δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να απορρίψει την αίτηση αναστολής του ΟΛΠ που υποστήριξαν το ΤΑΙΠΕΔ και ο ΟΛΘ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη απόφαση της επιτροπής αναστολών του δικαστηρίου που είχε αποφανθεί ότι κακώς είχαν αποκλεισθεί κατασκευαστικές εταιρείες, σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης για το έργο κατασκευής του λιμένα κρουαζιέρας.

Η κύρια δίκη θα γίνει στις 5 Απριλίου του 2019 στο ΣτΕ, αλλά μέχρι τότε ο οργανισμός καλείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου.

Το σκεπτικό της εξεδόθη την προηγούμενη Δευτέρα και θα δημοσιευθεί το επόμενο 10ήμερο. Στις 22 Ιανουαρίου 2019 είχε εκδοθεί η απόφαση 383/2018 της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία αναστέλλεται η πρόοδος του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον Ιούλιο του 2018 για την επιλογή του αναδόχου κατασκευής του έργου «Επέκταση επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ Α.Ε. (λιμάνι κρουαζιέρας)» προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ.

Ο συντάκτης της προκήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή του λιμανιού κρουαζιέρας προέβλεπε πως κάθε εργοληπτική επιχείρηση που θα μετάσχει στον διαγωνισμό μεμονωμένα ή ως μέλος κοινοπραξίας οφείλει επί ποινή αποκλεισμού να μην έχει τιμωρηθεί η ίδια ή συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία για παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού ή να μην έχει, στο πλαίσιο κίνησης εις βάρος της διαδικασίας παραβίασης των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού, αποδεχθεί δεσμεύσεις ή οριστική διευθέτηση της υπόθεσης η ίδια ή συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία ή εταιρεία ανήκουσα στον ίδιο όμιλο. Με τη διευθέτηση του νόμου στις εταιρείες κατασκευών λόγω του καρτέλ –η πρώτη απόφαση για τις μεγάλες εξεδόθη, ενώ αναμένεται η δεύτερη για τις μικρότερες και τις αλλοδαπές– η προκήρυξη αυτή, επισήμαναν οι προσφεύγουσες ΤΕΡΝΑ και JP Αβαξ, προσβάλλει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διακρίσεων. Η επιτροπή αναστολών με ψήφους 2 προς 1 έκρινε ότι η προκήρυξη παρόμοιων διαγωνισμών θα έπρεπε να γίνεται με τους όρους του δημόσιου έργου.

kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.