Αρχική ΟΛΠ Στα χέρια της COSCO απο σήμερα ο ΟΛΠ

Στα χέρια της COSCO απο σήμερα ο ΟΛΠ

2708
0

Στη Cosco περνά σήμερα το 51% του ΟΛΠ ενώ σήμερα γίνεται και η καταβολή του τιμήματος των 280.500.000 ευρώ.

Οι Κινέζοι θα καταβάλουν άλλα 88 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του υπολοίπου 16% ώστε να φτάσουν στο 67%, όταν και εφόσον  ολοκληρώσουν τις επενδύσεις που προβλέπεται από τη συμφωνία να πραγματοποιήσουν στο λιμάνι σε ολους τους τομεις ,οπως κρουαζιέρα,car terminal και κοντέινερ.

Σημειώνεται πως η Cosco έχει προγραμματίσει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, δίνοντας οπως αναφέραμε και πριν βάρος στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, στην κρουαζιέρα, στις τουριστικές υποδομές, στην ναυπηγοεπισκευή και στην αναβάθμιση του Car Terminal.

Σήμερα οι διοικήσεις των ΟΛΠ, Cosco και ΤΑΙΠΕΔ κηρύττουν  την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών επ’ ευκαιρία της επικείμενης μεταβίβασης των μετοχών της διαχειρίστριας του λιμανιού του Πειραιά.

Ο κινεζικός όμιλος σκοπεύει να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα προβλεππόμενα 350 εκατ. ευρώ που είχε προβλεθεί στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ πριν απο λίγους μηνες.

Ελέω της ανάληψης του 51%,ο κινεζικός όμιλος έχει ήδη δρομολογήσει αρκετές διοικητικές αλλαγές στον ΟΛΠ και σε αλλαγή διευθύνσεων. Στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο θα κατέχουν 8 θέσεις  ενώ το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) που διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, θα διατηρήσει και τρεις θέσεις στο ΔΣ μέχρι την μεταβίβαση του 16%  που θα γίνει  μεταβιβαστεί εντός πενταετίας Μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει 7% και μία θέση στο ΔΣ.

Νέος εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. αναμένεται να τοποθετηθεί ο 48χρονος Wan Minn (γενικός διευθυντής της Cosco Shipping), ενώ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο κάπτεν Φου Τσενγκ Κιουάιε, σήμερα επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της κινεζικής εταιρείας που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, Piraeus Container Terminal (ΣΕΠ. Α.Ε.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.