Home ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Μεγάλοι Πειραιώτες – Δημήτρης Παπαμιχαήλ (1934-2004)

Μεγάλοι Πειραιώτες – Δημήτρης Παπαμιχαήλ (1934-2004)

2024
0
SHARE
14 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την ημέρα που ο Δημήτρης Παπμιχαήλ έφυγε απο τα εγκόσμια σε ηλικία 70 ετών,3 εβδομάδες μάλιστα πριν τα κλείσει (29/8)
Γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από το οποίο ξεχώρισε πολύ νωρίς για το ταλέντο του, για να αξιοποιηθεί αμέσως από το Εθνικό, στο οποίο και πρωταγωνίστησε από το 1957 έως το 1960.
Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο «Γλάρο» του Τσέχωφ και ακολούθησε ο ρόλος του Πολύδωρα στην Εκάβη του Ευριπίδη.
Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και από το1962 συγκρότησε δικό του θίασο στο Ελεύθερο Θέατρο. Έπαιξε δίπλα στην Κυβέλη, τηνΠαξινού, τη Συνοδινού και το Μινωτή.
Υπήρξε Πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και πρόεδρος του συλλόγου ηθοποιών βορείου Ελλάδος.
Προσωπική ζωή .
Την περίοδο εκείνη ήταν παντρεμένος με τη (Θεσσαλονικιά) Νανά Ειλικρινή, με την οποία πήραν διαζύγιο το 1990.
Από το 1964 και για δέκα ολόκληρα χρόνια, πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως συν-θιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και σε δεκάδες ταινίες ως ζευγάρι, στην οθόνη αλλά και στη ζωή. Από το γάμο τους απέκτησαν ένα γιο, το Γιάννη Παπαμιχαήλ. Χώρισαν το 1974. Ξανασυνεργάστηκαν στο θέατρο το 1983. Σύντροφος του υπήρξε και η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα. Τελευταία σύντροφος της ζωής του η ηθοποιός Νάντια Μουρούζη.
 
Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη (1957).
Δημότης για πολλά χρόνια του Χαλανδρίου και τελευταία του Πειραιά όπου υπήρξε και δημοτικός σύμβουλος.

Φιλμογραφία
 
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1956) …. Λιάκος
Η θεία απ’ το Σικάγο (1957) …. Κώστας
Το τελευταίο ψέμα (1957) …. Μάρκος
Η κυρά μας η μαμή (1958) …. Δημήτρης
Δυο αγάπες, δύο κόσμοι (1958) …. Ντίνος
Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο (1959) …. Πάνος Φλωράς
Αστέρω (1959) …. Θύμιος
Το ραντεβού της Κυριακής (1960) …. Θάνος
Ποτέ την Κυριακή (1960) …. ναύτης
Μανταλένα (1960) …. Λάμπης
Ο θάνατος θα ξανάρθει (1961) …. Τηλέμαχος Χριστοφής
Χαμένα όνειρα (1961) …. Κώστας Λαμπίρης
Η Αλίκη στο ναυτικό (1961) …. Κώστας Δέγλερης
Ποτέ δε σε ξέχασα (1962) …. Παύλος
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962) …. Σπύρος
Ο λουστράκος (1962) …. Βασίλης Μαράς
Εταιρεία θαυμάτων (1962) …. Ιλάριος
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963) …. καθηγητής Δημήτρης Παπαδόπουλος
Τα κόκκινα φανάρια (1963) …. Πέτρος
Αν έχεις τύχη… (1964) …. Τέλης
Περάστε την πρώτη του μηνός (1965) …. Δημήτρης Στεφάνου
Ο νικητής (1965) …. Πέτρος
Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965) …. Αλέξης Βαρνέζης
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966) …. Γιώργος Νικολαΐδης
Ο εξυπνάκιας (1966) …. Μίλτος
Διπλοπενιές (1966) …. Γρηγόρης
Το πιο λαμπρό αστέρι (1967) …. Ανδρέας Σοφιανός
Δημήτρη μου… Δημήτρη μου… (1967) …. Δημήτρης
Ανάμεσα σε δυο γυναίκες (1967) …. Δημήτρης
Αχ αυτή η γυναίκα μου (1967) …. Δημήτρης
Το κορίτσι του λούνα παρκ (1968) …. Αλέκος
Η αρχόντισσα κι ο αλήτης (1968) …. Λευτέρης
Η αγάπη μας (1968) …. Δημήτρης Ραζέλος
Ο παραμυθάς (1969) …. Δημήτρης Λαζάρου
Η νεράιδα και το παλικάρι (1969) …. Μανούσος
Το λεβεντόπαιδο (1969) …. Αρίστος
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969) …. Στέφανος
Υπολοχαγός Νατάσσα (1970) …. Ορέστης
Παπαφλέσσας (1971) …. Παπαφλέσσας
Ιπποκράτης και δημοκρατία (1972) …. Ιπποκράτης
Εραστές του ονείρου (1974) …. Δημήτρης Καραθανάσης
Κραυγή γυναικών (1978) …. Δημήτρης / Ιάσων
Πολίτες Β’ κατηγορίας (1981) …. Μάρκος Βαρδογιάννης
Προς την ελευθερία’ (1996) …. Άλκης Ζέας
 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.